Presuda suda u Koelnu uzburkala duhove

Muslimani i židovi oštro protiv njemačkog stava da je obrezivanje tjelesno ranjavanje

Hina

»Obrezivanje smatramo našim temeljnim ljudskim i vjerskim pravom. Obrezivanje je drevni ritual koji je od temeljne važnosti za naše vjere i najsnažnije moguće prosvjedujemo protiv odluke suda u Koelnu«, navodi se izjavi



LONDON – Europske muslimanske i židovske skupine zajedno su stale u obranu obrezivanja dječaka iz vjerskih pobuda pošto je njemački pokrajinski sud takvu praksu proglasio tjelesnim ranjavanjem, što bi moglo postaviti presedan da se obrezivanje stavi izvan zakona, javlja BBC.


Odluka suda u Kolenu, koju je ranije kritizirao i izraelski parlament, ne odnosi se na cijelu Njemačku nego samo na pokrajinu Sjevernu Rajnu Vestfaliju. Međutim, njemačka liječnička komora već je preporučila liječnicima da prestanu s obrezivanjem. 


Tisuće židovskih i muslimanskih dječaka obreže se u Njemačkoj svake godine.




U neobičnoj židovsko-muslimanskoj zajedničkoj izjavi, koju su potpisali čelnici skupina poput Rabinskog europskog centra, Europskog židovskog parlamenta, Europskog židovskog saveza, Njemačke islamske zajednice za vjerska pitanja i Islamskog centra u Bruxellesu, navodi se da je obrezivanje temelj njihovih vjera i traži se zakonska zaštita takve prakse.


»Obrezivanje smatramo našim temeljnim ljudskim i vjerskim pravom. Obrezivanje je drevni ritual koji je od temeljne važnosti za naše vjere i najsnažnije moguće prosvjedujemo protiv odluke suda u Koelnu«, navodi se izjavi.


»Do kraja ćemo snažno braniti naše pravo na tradiciju i pozivamo njemački parlament i sve političke stranke da interveniraju i hitno ponište sudsku odluku«, dodaje se. Potpisnici izjave sastali su se sa zastupnicima Europskog parlamenta i Bundestaga, izrazili im svoj bijes i inzistirali da njemački parlament zakonski zaštiti njihovu tradiciju. BBC prenosi da je njemačkoj vladi očito nelagodno zbog ovakve odluke, posebice nakon optužaba da zemlji u kojoj je osmišljen holokaust ne priliči da stavi izvan zakona temeljni ritual judaizma.

Odluka suda u Koelnu donijeta je nakon slučaja liječnika koji je izvršio obrezivanje četverogodišnjeg dječaka koji je kasnije završio u bolnici zbog krvarenja i komplikacija.


Tužitelji su zatim optužili liječnika za nanošenje teških tjelesnih ozljeda.


Njemački sud ocijenio je da je obrezivanje djeteta iz vjerskih razloga tjelesno ranjavanje koje može biti kažnjivo i da pravo djeteta na njegov tjelesni integritet ima prednost pred pravom roditelja.


Presuda se odnosi samo na taj slučaj i nije obvezujuća, ali mnogi strahuju da bi mogla postaviti presedan koji će slijediti drugi njemački sudovi.