Nusrat Jahan Rafi

Monstrumi djevojku polili kerozinom i zapalili: ‘Za njih vrijedi jedino smrtna kazna’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot, obiteljska fotografija

Foto Screenshot, obiteljska fotografija

Djevojka je prijavila seksualno uznemiravanje, ali konzervativno društvo ju je zbog toga osudilo i naposljetku joj - oduzelo život. 



Vlasti u Bangladešu će optužiti šesnaest ljudi, uključujući i ravnatelja za ubojstvo devetnaestogodišnje djevojke, prenosi Guardian.


Ubojstvo Nusrat Jahan Rafije uzrokovalo je prosvjede diljem Bangladeša, a premijer je obećao kazneno goniti sve uključene.


Rafi je namamljena na krov islamske obrazovne institucije koju je pohađala u svom rodnom gradu Feni. Napadači su je zatražili da povuče tužbu o seksualnom napastovanju protiv ravnatelja.




Kada je odbila, nesretna je djevojka polivena kerozinom i zapaljena. Preminula je pet dana kasnije, a njezina je smrt naglasila alarmantni porast slučajeva seksualnog uznemiravanja u državi.


Posebna jedinica bangladeške policije (Police Bureau of Investigation) je izjavila da će u srijedu na sudu predstaviti pripremni dokument optužnice protiv ukupno 16 ljudi, uključujući dvije Rafine kolegice.



“Optuženi su po zakonu o represiji nad ženama i djecom i preporučit ćemo smrtnu kaznu za svih 16 optuženih“ rekao je voditelj istrage, Mohammad Iqbal.


Iqbal kaže da je ravnatelj ustanove (Sonagazi Islamia Senior Fazil ), Siraj Ud Doula, naručio ubojstvo iz zatvora.


Pokojna Rafi je krajem ožujka na policiji prijavila seksualno zlostavljanje protiv ravnatelja, a video koji je procurio u javnost pokazuje šefa lokalne policijske stanice koji zaprima žalbu, ali ju odbacuje kao da „nije ništa“, prenosi Guardian.



Nusrat je prevezena u bolnicu u grad Daku, a u kolima hitne pomoći je snimila svoju posljednju izjavu na bratovu mobitelu prije nego li je preminula od posljedica 10. travnja.


“Ravnatelj me dodirivao, borit ću se protiv tog zločina do posljednjeg daha”, izjavila je u potresnoj snimci. Na njezin pogreb u Feniju stiglo je na tisuće ljudi.


Iqbal za stravičan zločin kaže da je minimalno pet ljudi zavezalo nesretnu djevojku s maramom prije nego su je zapalili. Incident su pokušali prikazati kao samoubojstvo.



Njezin brat, Mahmudul Hasan Noman, kaže da žele brzo suđenje i da se krivci „objese“.


Predsjednica udruge za ženska prava (Mahila Parishad), pozdravlja brzu istragu, ali kaže da se još puno toga mora učiniti glede „kulture seksualnih zlostavljanja i slučajeva silovanja, jer vrlo malo silovanja završi s presudom“. Prema grupi, prošle je godine u Bangladešu silovano oko 950 žena.