Tiskovna konferencija

Moguće mjesto susreta Trumpa i Kima Kuća mira, ali i Singapur

Hina

Reuters

Reuters

Trumpovi komentari izneseni na konferenciji za novinare s nigerijskim predsjednikom Muhammaduom Buharijem koji je u posjetu SAD-u naznačuju da je vjerojatno mjesto susreta Kuća mira u demilitariziranoj zoni, gdje se Kim sastao s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom. No visoki američki dužnosnik rekao je da je Singapur još uvijek visoko na popisu potencijalnih mjesta summita, čiji datum još nije određen



WASHINGTON Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da bi demilitarizirana zona između Sjeverne i Južne Koreje bila odlično mjesto za njegov planirani summit sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom, ali da je i Singapur također moguć.


Trumpovi komentari izneseni na konferenciji za novinare s nigerijskim predsjednikom Muhammaduom Buharijem koji je u posjetu SAD-u naznačuju da je vjerojatno mjesto susreta Kuća mira u demilitariziranoj zoni, gdje se Kim sastao s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom.


No visoki američki dužnosnik rekao je da je Singapur još uvijek visoko na popisu potencijalnih mjesta summita, čiji datum još nije određen.




Trump bi želio da se održi potkraj svibnja ili početkom lipnja.


»Razmatramo razne zemlje, uključujući Singapur. No također razgovaramo i o mogućnosti da to bude Kuća mira/Kuća slobode u demilitariziranoj zoni«, rekao je Trump.


On je istaknuo da Kuća mira nosi simboličko značenje što bi izostalo da se summit održava u trećoj zemlji.


Trump je demilitariziranu zonu pokušao posjetiti u studenom prošle godine za vrijeme puta u Seul, no zbog guste magle njegov helikopter se morao vratiti.


Neki američki dužnosnici privatno smatraju kako bi summit u demilitariziranoj zoni između dviju Koreja nepoželjno izgledao kao da Trump dolazi Kimu umjesto da se njih dvojica sastanu na neutralnom terenu.


Dužnosnici su međutim raspravljali i o tome kako daleko bi Kim uopće mogao putovati.