Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
14. listopada 2019.
Završene žestoke borbe za Sirt, pao dikatator

video Moamer Gadafi ubijen, objavljena fotografija njegovog mrtvog tijela

REUTERS
REUTERS
Autor: ,
Objavljeno: 20. listopad 2011. u 14:20 2011-10-20T14:20:00+02:00

NATO je objavio da je zrakoplovima napao dva vojna vozila blizu Sirta, Gadafijeva posljednjeg utočišta, ali da ne može potvrditi da je bivši libijski vođa bio u nekome od tih vozila

Bivši libijski vođa Moamer Gadafi ubijen je u četvrtak u pokušaju bijega iz Sirta, objavila je televizijska mreža Al Džazira na temelju vlastitih izvora, a smrt svrgnutog libijskog diktatora potvrdio je i vojni dužnosnik libijske prijelazne vlade (NTC).

Vojni dužnosnik NTC-a rekao je da je Gadafi umro od posljedica ranjavanja prilikom uhićenja nedaleko od njegova rodnog grada Sirta. Dužnosnik je rekao kako je Gadafi bio ranjen u obje noge i glavu, te da je podlegao ozljedama. »Pogođen je i u glavu. Bilo je puno pucnjave na njegovu skupinu i on je poginuo«, rekao je neimenovani dužnosnik za Reuters.

Televizijska mreža Al Džazira objavila je, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Gadafi ubijen prilikom uhićenja.

Televizijske mreže diljem svijeta objavile su fotografiju na kojoj je bivši libijski čelnik Moamer Gadafi nakon uhićenja u rodnome Sirtu.

Jedan dužnosnik libijskoga nacionalnog vijeća potvrdio je autentičnost te fotografije. Fotografija je snimljena mobitelom i na njoj se vidi muškarac, blijeda i krvava lica, veoma nalik Gadafiju. Iz fotografije se ne može zaključiti je li muškarac živ.

Al Džazira je poslije pustila i video snimku na kojoj se navodno vidi mrtvo tijelo Moamera Gadafija.

REUTERS

Gadafijev sin Motasim Gadafi živ je uhićen u Sirtu, objavio je Reuters. Mreža Al Arabija bila je najavila da će emitirati slike uhićenoga Motasima, a poslije je objavila kako je i Motasim ubijen.

NATO je objavio da je zrakoplovima napao dva vojna vozila blizu Sirta, Gadafijeva posljednjeg utočišta, ali da ne može potvrditi da je bivši libijski vođa bio u nekome od tih vozila.

»Oko 8,30 po lokalnom vremenu NATO-ovi zrakoplovi gađali su dva vozila snaga odanih Gadafiju. Ta su vozila bila u većoj skupini koja se kretala u blizini Sirta«, rekao je vojni glasnogovornik NATO-a pukovnik Roland Lavoie. »Ta oklopna vozila izvodila su vojne operacije i bila su očita prijetnja civilima«, objasnio je.

Snage nove libijske vlasti zarobile su danas pukovnika Moamara Gadafija, koji je, prema prvim informacijama, ranjen u obje noge. Informacija o uhićenju diktatora stigla je netom nakon što su borci nacionalnog prijelaznog vijeća u potpunosti zauzeli Sirt, rodni grad bivšeg libijskog diktatora i posljednju utvrdu Gadafijevih snaga.

Ranjenog Gadafija odvezla su ambulantna kola, izjavio je dužnosnik nacionalnog prijelaznog vijeća Abdel Majid, rekavši Reutersu kako je Gadafi "ozbiljno ranjen", ali još diše.

Zauzimanjem Sirta snage libijskih pobunjenika ugušile su i posljednji jači otpor snaga odanih svrgnutome diktatoru.

"Sirt je oslobođen. Ondje više nema Gadafijevih snaga", rekao je pukovnik Junus al Abdali, vođa operacija u istočnome dijelu grada. "Sad lovimo njegove borce koji pokušavaju pobjeći".

Drugi zapovjednik potvrdio je da je grad u rukama NTC-a, a njegovi borci autima trube po gradu i čestitaju jedan drugome. U središtu grada već se i zavijorila nova libijska zastava. No mnogi su vojnici još nervozni, a novinari ne smiju na položaje na kojima su bile Gadafijeve snage jer još traju operacije čišćenja. Skupina od četrdesetak vozila s Gadafijevim snagama pobjegla je iz grada i krenula na zapad, objavile su snage NTC-a.

Pad Sirta znači da bi vladajući NTC sad mogao početi s ustanovljavanjem novoga demokratskog sustava kakav je najavio nakon oslobođenja cijele zemlje.

Borbe za Sirt trajale su tjednima. Borci NTC-a grad su držali u okruženju, ali su im napadi često bili kaotični i rezultirali su brojnim pogibijama. Također, Gadafijevi lojalisti u njegovu rodnu gradu pružali su žestok otpor, prisilivši ustanike na borbu za svaku četvrt.

Sirt, koji se nalazi 410 kilometara istočno od Tripolija, prije rata imao je 75 tisuća stanovnika, kojih su većina izbjegli iz grada, a on sada leži u ruševinama od topničke paljbe koja je tjednima zasipala grad.

Gadafi je bio na vlasti 42 godine, a svrgnuli su ga pobunjenici 23. kolovoza.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.