Obraćanje u Katowicama

Mnogi tvrde da je nigerijski predsjednik umro i da ga je zamijenio prevarant. On tvrdi: ‘To sam stvarno ja’

Hina

Reuters

Reuters

»Mnogi su se ponadali da sam umro zbog zdravstvenih problema«, dodao je, nazivajući one koji šire takve glasine »neznalicama« i »bezbožnicima«, navodi se u priopćenju koje je potpisao njegov glasnogovornik Garba Shehu



»To sam doista ja, uvjeravam vas«, rekao je u nedjelju nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari na jednom skupu, demantiravši glasine da je umro i da ga zamijenio prevarant koji je došao iz Sudana, priopćio je predsjednikov ured.


»To sam doista ja, uvjeravam vas. Uskoro ću proslaviti 76. rođendan i bit ću zdrav«, odgovorio je Buhari pripadnicima nigerijske dijaspore na rubu 24. UN-ove Konferencije o klimi (COP24) u Katowicama, u Poljskoj.


»Mnogi su se ponadali da sam umro zbog zdravstvenih problema«, dodao je, nazivajući one koji šire takve glasine »neznalicama« i »bezbožnicima«, navodi se u priopćenju koje je potpisao njegov glasnogovornik Garba Shehu.




Društvenim mrežama već mjesecima kruže glasine da je predsjednik umro i da ga je zamijenio sudanski prevarant poznat kao »Džubril«.


Ti su postovi podijeljeni na Facebooku, Twitteru i na YouTubeu stotine tisuća puta, premda dosad nitko nije mogao pružiti ni najmanji dokaz.


Predsjednik koji će se 2019. kandidirati za drugi mandat, proveo je dobar dio 2017. u Londonu gdje se liječio od nepoznate bolesti.


Glavna nigerijska oporbena stranka Demokratska narodna stranka (PDP) uvijek je isticala da je Buhari nesposoban da vlada zemljom.