Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
24. ožujka 2019.
Kickstarter projekt

Mlade Slovenke pokreću izradu bosanskih ćilima

Bosanski ćilimi / Foto Wikipedia
Bosanski ćilimi / Foto Wikipedia
Autor:
Objavljeno: 4. lipanj 2015. u 11:46 2015-06-04T11:46:59+02:00

"Ručno tkani ćilimi od čiste vune nekoć su krasili mnoge domove u bivšoj Jugoslaviji, a danas tu tehniku tkanja znaju samo rijetki pojedinci", kažu dizajnerica Nina Mršnik i arhitektica Ivana Blaž, podrijetlom inače iz Viteza u Bosni i Hercegovini

LJUBLJANA - Dvije mlade poduzetnice iz Ljubljane odlučile su obnoviti proizvodnju izvornih bosanskih ćilima u regiji, pa preko platforme Kickstarter prikupljaju inicijalna sredstva za realizaciju svoje ideje, a traže i osobe koje još vladaju starim obrtom i vješte su tehnici tkanja.

 

"Ručno tkani ćilimi od čiste vune nekoć su krasili mnoge domove u bivšoj Jugoslaviji, a danas tu tehniku tkanja znaju samo rijetki pojedinci", kažu dizajnerica Nina Mršnik i arhitektica Ivana Blaž, podrijetlom inače iz Viteza u Bosni i Hercegovini.

Prilikom jednog posjeta Sarajevu ustanovile su, kažu, da je čak i na Baščaršiji malo majstora starog zanata, pa se uglavnom prodaju uvozni ćilimi iz Irana neatraktivna dizajna.

Odlučile su to promijeniti jer misle da bi izvorni bosanski ćilimi ponovo mogli biti traženi i popularni ako se predstave u novom i modernom izdanju mladim generacijama.

Obje su studije završile u inozemstvu, a sada žive u Ljubljani, gdje su registrirale tvrtku "Kobeiagi Kilims", te već primaju narudžbe za svoje tradicionalno izrađene ćilime u staroj tehnici tkanja, ali u modernim i svježim bojama i uzorcima.

U suradnji s tkaljama iz Visokog u BiH, gdje tehnika tkanja nije zaboravljena, proizvele su prve bosanske ćilime za 21. stoljeće.

Riječ je o unikatima koji su vrlo traženi iako nisu jeftini jer tkalje za izradu tepiha dimenzije 100 puta 70 centimetara trebaju četiri dana, a za veći s dimenzijom 200 puta 300 centimetara i do šest tjedana.

Naglašavaju da se pri tkanju koristi samo lokalna vuna od bosanskih ovaca koja zbog specifične termoregulacije zimi grije, a ljeti hladi, a i bojanje vune odvija se ručno.

Ivana i Nina se zanimaju za proširenje posla i traže nove tkalje koje se razumiju u izradu tradicionalnih ćilima ili su je spremne naučiti, a smatraju da je to šansa i za lokalno pučanstvo budući da se preko Kickstartera u mnogim zemljama financiraju inovativni projekti male i mikroekonomije koji osiguravaju pristojnu zaradu.

Prve reakcije na Kickstarteru bile su izuzetno pozitivne, kaže Nina, te dodaje da posao sada prelazi u novu fazu i da su dobili narudžbe iz cijelog svijeta, među ostalim iz Brazila, SAD-a, Novog Zelanda, Danske i Japanu i da su dizajnima njihovih ćilima mnogi oduševljeni.

Nadaju se kako bi se stvar od start-upa mogla razviti u posao međunarodnih dimenzija. Zato planiraju posjetiti velike sajmove u Londonu, Berlinu i Kopenhagenu i opipati puls europskog tržišta, a u New Yorku bi željele otvoriti modnu trgovinu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown