Prosvjedi diljem zemlje

Mirovinska reforma podigla Ruse na noge: Vladajuća stranka čeka izbore uz nikad manju potporu birača

Hina

Reuters

Reuters

»Jedinstvena Rusija morala je donijeti vrlo nepopularnu odluku i stoga je opći stav prema tim političarima postao negativan«, rekao je za dpa Pavel Šarikov, politički stručnjak s ruske državne Akademije znanosti



Rusi u nedjelju izlaze na regionalne i lokalne izbore u vrijeme kada se vladajuća stranka Jedinstvena Rusija našla na udaru kritika zbog planiranog povišenja dobne granice za odlazak u mirovinu.


Jedinstvena Rusija, koja je osvojila dvotrećinsku većinu u saveznom parlamentu prije dvije godine, na udaru je kritika otkako je njezin čelnik, premijer Dmitrij


Medvjedev, najavio mirovinsku reformu prije tri mjeseca.




Čak 71 posto ispitanih reklo je da ne odobrava premijerov rad u anketi koju je prošli tjedan proveo Levada centar diljem zemlje,


Nezadovoljnih radom parlamenta je 68 posto, što je najveći postotak u desetljeću.


Ruski politički analitičar Nabi Abdulajev rekao je za agenciju dpa da bi to moglo utjecati na rezultate vladajuće stranke na predstojećim izborima.


»Čini se da je u padu interes za politiku i manje je kandidata u usporedbi s prijašnjim izbornim ciklusima«, kazao je Abdulajev, direktor za Rusiju u globalnoj konzultantskoj kompaniji Control Risks Group.


Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanjin, za kojega se očekuje da će biti ponovno izabran u nedjelju, distancirao se od Jedinstvene Rusije i natječe se kao neovisan kandidat.


Njegov »rejting među Moskovljanima viši je od rejtinga stranke. Njemu stranka nije potrebna za kampanju«, izjavio je Abdulajev.


Predsjednik Vladimir Putin, koji se također natjecao kao neovisan kandidat na predsjedničkim izborima u ožujku i osvojio četvrti mandat, prošli je tjedan zatražio potporu građana za mirovinsku reformu.


Putin (65) je sugerirao da se dobna granica za umirovljenje poveća na 60 godina ženama i na 65 muškarcima jer je Rusija suočena s »ozbiljnim demografskim problemima« i stoga je mirovinski sustav sve opterećeniji.


On je time ponudio ustupke u planiranoj mirovinskoj reformi koja je izazvala ogorčenje među građanima nakon što je parlament preliminarno odobrio povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu s 55 na 63 godine ženama, te sa 60 na 65 godina muškarcima.


Prema podacima Svjetske banke iz 2016. godine, očekivani je životni vijek muškaraca u Rusiji 66 godina, a žena 77. Očekuje se da otprilike 43 posto muškaraca u Rusiji neće doživjeti dob od 65 godina.


»Jedinstvena Rusija morala je donijeti vrlo nepopularnu odluku i stoga je opći stav prema tim političarima postao negativan«, rekao je za dpa Pavel Šarikov, politički stručnjak s ruske državne Akademije znanosti.


»Ovo je jako loš znak za one koji vode izborne kampanje«, kazao je.


Medvjedev, kojega je Putin ponovno postavio za premijera ove godine, najavio je mirovinsku reformu na otvaranju Svjetskog nogometnog prvenstva kada je ruska nogometna reprezentacija pobijedila Saudijsku Arabiju s 5-0.


Nakon toga su krenule glasine da je vlada tempirala vrijeme objave kako bi mirovinska reforma pala u sjenu zbog nogometnog ludila.


Planirana reforma izazvala je prosvjede diljem zemlje.


Tisuće ljudi okupile su se u nedjelju po cijeloj Rusiji i ti su prosvjedi pokazali da planirana reforma ostaje politički osjetljivo pitanje za vladu unatoč ustupcima koje je Putin ponudio.