Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 17° 21° 1
24. travnja 2018.
Poduzetnik u bijegu pred hrvatskim pravosuđem

Miroslav Kutle u Sarajevu registrirao tvrtku Megagreen, planira se baviti proizvodnjom zdrave hrane

Miroslav Kutle
Miroslav Kutle
Autor:
Objavljeno: 19. kolovoz 2011. u 10:42 2011-08-19T10:42:41+02:00

Kutle je u Hrvatskoj u rujnu 2010. godine pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog afere "Gradski podrum". Izdržavanje kazne je izbjegao pobjegavši u BiH

SARAJEVO - Kontroverzni hrvatski poduzetnik Miroslav Kutle, koji se u bijegu pred hrvatskim pravosuđem skriva u Bosni i Hercegovini, osnovao je novu tvrtku sa sjedištem u Sarajevu, a ona bi se trebala baviti proizvodnjom zdrave hrane, potvrdio je Kutlin bosanskohercegovački odvjetnik Damir Alagić.

"Tvrtka će uskoro početi raditi punim kapacitetom", kazao je Alagić kako ga u petak citira "Dnevni avaz".

Alagić je dodao kako je Kutle izabrao Sarajevo "za svoj glavni grad".

U registru Kutline tvrtke pod nazivom "Megagreen", čije je sjedište u Zagrebačkoj ulici, stoji kako je ona, među ostalim, ovlaštena i za vanjsku trgovinu, a njen je početni kapital dvije tisuće konveribilnih maraka (tisuću eura), što je standardna odredba po bosanskohercegovačkim zakonima.

Kutle je u Hrvatskoj u rujnu 2010. godine pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog afere "Gradski podrum".

Izdržavanje kazne je izbjegao pobjegavši u BiH.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske u travnju je proslijedilo zahtjev Ministarstvu pravosuđa BiH za priznavanje i izvršenje kazne koja je izrečena Kutli sukladno međudržavnom ugovoru o pomoći u izvršenju ovakvih kazni.

Po toj osnovi zatvorske kazne u BiH već izdržavaju Branimir Glavaš, kojemu je u toj zemlji potvrđena pravomoćna presuda Vrhovnog suda Hrvatske od osam godina zatvora zbog ratnih zločina te liječnik Ognjen Šimić, kojemu je izrečena kazna od dvije i pol godine zatvora zbog primanja mita.

Šimić je u Hrvatskoj za to kazneno djelo osuđen na pet godina zatvora.

Predmet Miroslava Kutle odmah po primitku u Ministarstvu pravosuđa BiH proslijeđen je Županijskom sudu u Sarajevu koji je teritorijalno nadležan s obzirom da Kutle ima prijavljeno prebivalište u glavnom gradu BiH.

Komentirajući očekivani postupak pred sarajevskim sudom odvjetnik Alagić je za "Avaz" ustvrdio kako su hrvatski mediji ti koji vrše pritisak da se to suđenje što prije održi. Prijepornim u cijelom slučaju drži to što je na presudu Kutli uložena žalba Vrhovnom sudu Hrvatske kao i ustavna tužba koje do sada nisu razmatrane.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka