Ministar FBiH Jerko Ivanković Lijanović napadnut u Širokom Brijegu

Hina

Jerk Ivanković Lijanović / Foto Arhiv NL

Jerk Ivanković Lijanović / Foto Arhiv NL

Napadač je oko 11,30 sati ispred jednog restorana u Širokom Brijegu nasrnuo na Lijanovića, koji je nedavno pušten iz pritvora zbog istrage koja se vodi zbog višemilijunskih carinskih prijevara i poreznih utaja



ŠIROKI BRIJEG – Ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Jerku Ivankovića Lijanovića u nedjelju nešto prije podneva udario je drškom pištolja u glavu srednjovječni muškarac, no ministar pritom nije zadobio ozbiljnije ozljede, izvijestila je policija.


Napadač je oko 11,30 sati ispred jednog restorana u Širokom Brijegu nasrnuo na Lijanovića, koji je nedavno pušten iz pritvora zbog istrage koja se vodi zbog višemilijunskih carinskih prijevara i poreznih utaja. Prema policijskome izvješću drškom pištolja udario je Lijanovića u glavu. Napadač je pobjegao, a policija ga je brzo pronašla i uhitila. Lijanoviću je pomoć ukazana u domu zdravlja u Širokom Brijegu nakon čega je dao iskaz u policijskoj postaji.


Lijanović, koji je i zamjenik predsjednika Narodne stranke Radom za boljitak koju predvode braća Lijanovići, izjavio je da se osjeća dobro. Izrazio je nadu da ovaj napad nema političku pozadinu.




Četvorica braće Lijanovića i još petorica pomagača, bivših menadžera u njihovim kompanijama, u rujnu prošle godine uhićeni su zbog sumnje da su oštetili državni proračun za oko šest milijuna eura.


Njih se tereti da su otvarali više novih poduzeća i tako pokušavali izbjeći plaćanje carinskih i poreznih obveza. Njihova istoimena mesna industrija Lijanovići rasprodana je ili iznajmljena stranim vlasnicima, a veliki broj radnika više mjeseci nije dobivao plaće te za njih nisu uplaćivani doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Uz to protiv ministra Jerke Ivankovića Lijanovića vodi se istraga i zbog zloporaba prigodom dodjele poljoprivrednih poticaja.