Predsjednica Čilea položila zakletvu

Michelle Bachelet počela drugi predsjednički mandat

Hina

"Čile ima samo jednog velikog neprijatelja koji se zove nejednakost", kazala je ljevičarka Bachelet



“Čile ima samo jednog velikog neprijatelja koji se zove nejednakost”, kazala je ljevičarka Bachelet s balkona predsjedničke palače Moneda u prvom govoru naciji.


“Počnimo sada, vrijeme je kratko, ali ćemo ga iskoristiti maksimalno”, obećala je prva žena izabrana na čelo neke južnoameričke države.


Bachelet se suočava s brojnim izazovima za povratak u Monedu koju je napustila 2010. s rekordnom stopom popularnosti.




No, izjavila je kako vjeruje da je moguć “drukčiji i puno pravedniji Čile”.


Nova je predsjednica položila zakletvu na kratkoj svečanosti održanoj u Kongresu u Valparaisu, prije nego je krenula u glavni grad Čilea.


Brojni latinoamerički šefovi država i potpredsjednik SAD-a Joe Biden prisustvovali su postavljanju ali je venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro otkazao put u zadnji čas. Inauguraciji je nazočila i potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.


Plavi, bijeli i crveni predsjednički šal 62-godišnjoj Michelle Bachelet predala je socijalistička senatorica Isabel Allende, kći nekadašnjeg predsjednika Salvadora Allendea i prva žena koja predsjeda čileanskom Senatu.


Bachelet je u prvom mandatu bila predsjednica Čilea od 2006. do 2010. godine., a u međuvremenu na čelu zemlje bio je Sebastian Pinera.