Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. veljače 2019.
Njemačka kancelarka sastala se s rumunjskim predsjednikom

Merkel se nada da Rusija nakon Ukrajine ne baca oko na Moldaviju

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 26. veljača 2015. u 22:49 2015-02-26T22:49:25+01:00

Merkel je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom, tijekom njegova posjeta Berlinu, na pitanje smatra li da je Moskva bacila oko na Moldaviju, odgovorila: »Nadam se da nije«.
Njemačka i i Rumunjska osjećaju se »politički vrlo povezanima s Moldavijom« i poduprijet će novu proeuropsku vladu Chirila Gaburicija, rekla je Merkel

BERLIN Njemačka savezna kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak kako se nada da ruski predsjednik Vladimir Putin nema iste planove s Moldavijom kao s Ukrajinom i izrazila podršku moldavskim naporima jačanja veza s Europom, što je naljutilo Moskvu.

Merkel je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom, tijekom njegova posjeta Berlinu, na pitanje smatra li da je Moskva bacila oko na Moldaviju, odgovorila: »Nadam se da nije«.
Njemačka i i Rumunjska osjećaju se »politički vrlo povezanima s Moldavijom" i poduprijet će novu proeuropsku vladu Chirila Gaburicija, rekla je Merkel.

Moldavija, jedna od najsiromašnijih država u Europi, smještena između Ukrajine i Rumunjske, ratificirala je politički i trgovinski sporazum s EU, okrećući time leđa carinskom savezu predvođenom Rusijom.

»Ima mnogo malih koraka koji pokazuju da je Moldavija naš bliski partner«, rekla je Merkel, podsjećajući se na napore EU-a da u cilju ublažavanja utjecaja na moldovsko gospodarstvo ruske zabrane uvoza vina i hrane iz Moldavije kao odgovora na njezino približavanje EU-u.

Prema Iohannisovim riječima, »u ovom trenutku ne postoje naznake« da bi se Moskva mogla umiješati u Moldaviju.

Merkel i Iohannis rekli su da je kriza u Ukrajini usmjerila fokus na stanje u Pridnjestrovlju, dijelu Moldavije koji teži neovisnosti s jakim vezama s Rusijom, nakon što je Moskva upozorila Moldaviju da bi mogla izgubiti Pridnjestrovlje ako se nastavi približavati Europi.

Rat između Ukrajine i proruskih separatista dijelom je izazvan približavanjem Ukrajine Uniji slično kao sada u Moldaviji, unatoč protivljenju Rusije.

Britanski premijer David Cameron ovog je tjedna upozorio da bi Rusija mogla pokušati destabilizirati druge zemlje u istočnoj Europi uloliko ne naiđe na otpor zbog svoje politike prema Ukrajini. »Slijedeća na redu će biti Moldavija ili jedna od baltičkih država«, rekao je Cameron.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka