Njemačka

Merkel s ostalim strankama odlučila nastaviti predizbornu kampanju unatoč napadima u Barceloni

Hina

Angela Merkel, Foto: REUTERS

Angela Merkel, Foto: REUTERS

Merkel je dodala kako će na skupovima u sklopu predizborne kampanje minutom šutnje odati počast žrtvama terorističkog napada u Barceloni čiji broj se u međuvremenu popeo na 14.



Glavne njemačke političke stranke dogovorile su se u petak da će u znak pijeteta prema žrtvama terorističkog napada u Barceloni ograničiti nastupe u sklopu predizborne kampanje.


»Predizborna kampanja će se nastaviti ali smo se dogovorili da ćemo se u sljedeća dva dana odreći glasne glazbe i sličnih elementa na predizbornim nastupima«, rekla je kancelarka Angela Merkel nakon dogovora predstavnika parlamantarnih stranaka Unije CDU/CSU, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), stranke Zeleni i stranke Ljevice te Liberalno-demokratske stranke (FDP) koja trenutno nije zastupljena u parlamentu.


Merkel je dodala kako će na skupovima u sklopu predizborne kampanje minutom šutnje odati počast žrtvama terorističkog napada u Barceloni čiji broj se u međuvremenu popeo na 14.




Merkel je objasnila kako je u petak ujutro telefonski razgovarala s predsjednicima političkih stranaka s izuzetkom desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).


»Nakon napada sam razmišljala i o daljnjim ograničenjima unutar predizborne kampanje ali smo odlučili nastaviti s kampanjom jer su izbori i tjedni koji im predstoje slavlje demokracije a time i naše slobode«, rekla je Merkel koja je dodala da je »naša snaga« upravo u slobodi i poštivanju pojedinca.


Ona je u petak ujutro telefonski razgovarala sa španjolskim premijerom Marianom Rajoyem te mu u ime Njemačke vlade izrazila sućut.


»Ovi ubojiti napadi su nam opet pokazali s kojom količinom prezira prema ljudima nastupa islamisički terorizam. Ovim ubojicama nećemo dopustiti da nas skrenu s našeg puta i da živimo naš život na naš način«, rekla je Merkel koja je istaknula da upravo Barcelona stoji kao simbol za ovakav otvoreni životni stil »slobodnog svijeta«.


Socijaldemokratski kancelarski kandidat i predsjednik SPD-a Martin Schulz također je obranio odluku da se predizborna kampanja za parlamentarne izbore krajem rujna nastavi.


»U danima poput ovog je i unutar predizborne kampanje, unutar političkog sučeljavanja dakle, važno da demokrati odašilju jasan signal koji govori o zbijenim redovima. Poruka teroristima mora glasiti: vi nećete pobijediti«, rekao je Schulz.


Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier je u poruci španjolskom kralju Felipeu VI. izrazio sućut u ime njemačkog naroda.


»Kao Europljani i prijatelji Španjolske svi se mi osjećamo pogođenima. No ovaj teror neće uništiti naša otvorena društva«, rekao je Steinmeier.


I Njemački savez islamskih kulturnih centara (VIKZ) je osudio napade u Španjolskoj.»Teror se protivi ne samo ljudskim pravima nego i božijem zakonu. On nije ni spojiv niti se da opravdati islamskom vjerom«, stoji u priopćenju.Stranka AfD je za napade u Barceloni optužila migracijsku politiku.»Napadi u Barceloni pokazuju da se ovdje radi o propast politike otvorenih granica i preblagoj useljeničkoj politici. Naivna useljenička politika dovodi u opasnost našu sigurnost, ubija ljude i naš mir stavlja na kocku«, rekla je kandidatkinja AfD-a na parlamantarnim izborima Alcie Wedel.Prema podacima Njemačkog ministarstva vanjskih poslova u napadima u Barceloni i okolici je ozlijeđeno 13 njemačkih državljana od čega nekoliko teže. Vijesti o tri njemačka državljana među poginulima ministarstvo nije htjelo ni potvrditi niti demantirati.(Hina) xnkre yps18.08.2017. 15:02:43