Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4n
Sutra: 10° 10° 4n
16. studenoga 2018.
Susret s kancelarkom

Merkel s Plenkovićem u Berlinu hvali Hrvatsku zbog zaštite europskih granica i podupire ulazak u šengensku zonu

Merkel s Plenkovićem u Berlinu hvali Hrvatsku zbog zaštite europskih granica i podupire ulazak u šengensku zonu
Merkel s Plenkovićem u Berlinu hvali Hrvatsku zbog zaštite europskih granica i podupire ulazak u šengensku zonu
Autor:
Objavljeno: 28. kolovoz 2018. u 16:27 2018-08-28T16:27:43+02:00

Djelovanje hrvatske policije na vanjskim granicama EU-a dokaz je da je Hrvatska napredovala, rekla je Angela Merkel

BERLIN Njemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je u utorak Hrvatsku zbog zaštite vanjskih granica EU-a i poduprla ulazak zemlje u šengensku zonu. Hrvatska posljednjih mjeseci bilježi pojačan ulazak ilegalnih migranata, koji rutom od Grčke, Albanije i BiH pokušavaju stići do bogatijih zemalja EU-a.

Prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, ove je godine bilo 3200 ilegalnih prelazaka granice, 26 posto više nego lani.

»Djelovanje hrvatske policije na vanjskim granicama EU-a dokaz je da je Hrvatska napredovala. Hrvatska obavlja izvrstan posao na zaštiti vanjskih granica«, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Berlinu.

Za Hrvatsku u Schengenu

Dodala je da Berlin sa Zagrebom izvanredno surađuje i u sklopu Dublinskog sporazuma o transferu izbjeglica te je poduprla nastojanje Hrvatske da postane članica europskog prostora slobodnog kretanja ljudi i roba. Zagreb taj cilj želi ostvariti do početka 2020., kada preuzima predsjedanje EU-om.

»Pozitivno smo nastrojeni prema želji Hrvatske da postane dijelom šengenskog prostora«, rekla je Merkel.

Merkel i Plenković su raspravljali i o odnosima u susjedstvu Hrvatske te o stanju u BiH uoči izbora u listopadu. Dvoje dužnosnika se suglasilo da Hrvatska igra »konstruktivnu i važnu« ulogu u rješavanju problema u tom dijelu Europe. Plenković je spomenuo i da se govorilo o podršci Hrvatske BiH na putu u EU te o potrebi ravnopravnosti hrvatskog naroda u toj susjednoj zemlji. Govoreći o odnosima između Srbije i Kosova, Merkel i Plenković su oprezni kada je u pitanju moguća promjena granice između tih dviju država.

Promjena granica osjetljivo pitanje

»Što se tiče promjene granica mislim da je to osjetljivo pitanje. Postojeće granice su važna premisa i moramo biti oprezni da se to ne reflektira na drugim mjestima, recimo u pitanju granice s Crnom Gorom«, rekla je kancelarka.

Hrvatski premijer kaže kako povijest uči da je pitanje granica u jugoistočnoj Europi »vrlo osjetljivo pitanje«. »Hrvatska je protiv mogućih promjena granica jer mislim da bi to moglo imati negativnih refleksija drugdje na tom prostoru«, istaknuo je Plenković.

Tema razgovora u Berlinu bilo je i gospodarstvo, pri čemu je kancelarka pohvalila trenutnu suradnju, ali je i potaknula Hrvatsku na daljnje reforme. Važnu ulogu u jačanju gospodarskih, političkih i kulturnih odnosa trabo bi odigrati akcijski plan koji bi na razini ministara vanjskih poslova trebao biti potpisan u sljedećih nekoliko mjeseci.

Akcijski plan za reforme

»Akcijski plan je pripremnoj fazi i sada radimo na detaljima«, rekla je Merkel.

»Želimo iskoristiti dobre političke odnose između naših dviju zemalja kako bi im na političkom, gospodarskom i kulturnom planu dali novu strukturu«, dodao je Plenković.

Prije susreta s kancelarkom Merkel, Plenković je razgovarao s predstavnicima Njemačke trgovinske i gospodarske komore. Hrvatski premijer nastavlja dvodnevni radni posjet Njemačkoj razgovorima u medijskoj kući Axel Springer koja izdaje najtiražniji njemački dnevni list Bild nakon čega će, u demokršćanima bliskoj, zakladi Konrad Adenauer održati predavanje na temu »Hrvatska i budućnost EU-a«.

Posjet završava u utorak navečer razgovorom s ministrom gospodarstva i energetike Peterom Altmeierom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka