Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
Nova runda

Merkel poziva na kompromis o novim šefovima EU-a; V4 protiv Timmermansa

Angela Merkel / Foto: REUTERS
Angela Merkel / Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 2. srpanj 2019. u 11:59 2019-07-02T11:59:29+02:00

»Timmermans neće proći«, rekao je češki premijer Andrej Babiš po dolasku na nastavak razgovora u Bruxellesu u utorak

Svi će morati raditi kompromise ako se želi postići sporazum o imenovanju novog vodstva europskih institucija, izjavila je u utorak njemačka kancelarka Angela Merkel po dolasku na treći dan summita u Bruxellesu.

»Svi moraju shvatiti da moraju malo promijeniti (stajališta)«, kazala je Merkel novinarima. »Ja to svima govorim. Tada će postojati izgledi za postizanje dogovora, a to je duh u kojemu ću raditi – veseo i odlučan.«

Čelnici EU-a nisu se uspjeli dogovoriti o kandidatu koji će biti na čelu Europske komisije nakon cjelonoćnih maratonskih pregovora u nedjelju koji su se nastavili u ponedjeljak ujutro.

Nekoliko čelnika je izjavilo kako se nadaju da će na sastanku u utorak biti postignut dogovor.

Višegradska skupina (V4), koju čine Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka, kategorički je protiv nominiranja nizozemskog socijalista Fransa Timmermansa na dužnost predsjednika Komisije, izjavio je češki premijer Andrej Babiš.

»Timmermans neće proći«, rekao je Babiš po dolasku na nastavak razgovora u Bruxellesu u utorak.

»Ne razumijem zašto čelnici Francuske, Španjolske, Nizozemske i Njemačke tijekom 21 sata nisu shvatili da Višegradska skupina samo želi postići da taj čovjek ne postane čelnik Europske komisije«, dodao je on.

On je kritizirao Timmermansovo stajalište o migraciji i sugerirao je da bi povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager bila prikladan izbor. Međutim, dodao je na njegovi kolege u Višegradskoj skupini nemaju isto mišljenje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.