Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. veljače 2019.
Manevarski prostor

Merkel podržava ublažavanje grčkog duga, ne i otpis

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 16. kolovoz 2015. u 20:29 2015-08-16T20:29:30+02:00

BERLIN  – Njemačka kancelarka Angela Merkel podržala je u nedjelju ublažavanje grčkog duga zbog bojazni da je on neodrživ, ali se protivi njegovu otpisu.

Merkel je u intervjuu za ZDF kazala da postoji »manevarski prostor« kad je riječ o kamatama i rokovima dospijeća grčkih kredita. Odbacila je, međutim, pozive da se dio grčkog duga otpiše.

Također je kazala da očekuje kako će u programu pomoći Grčkoj sudjelovati i Međunarodni monetarni fond (MMF). Naglasila je da je sigurna kako će čelnica MMF-a Christine Legarde osigurati sudjelovanje fonda ako se ispune uvjeti grčke mirovinske reforme i ublažavanja duga.

»Gđa. Legarde, čelnica MMF-a, jasno je rekla da će, ako se ti uvjeti ispune, predložiti upravnom odboru MMF-a da MMF sudjeluje u programu od listopada. Ne sumnjam da će se ostvariti ono što je kazala gđa. Legarde«, rekla je Merkel.

Eurozona je u petak odobrila treći program pomoći Grčkoj vrijedan 86 milijarda eura. Bundestag će o tom programu glasovati u srijedu. Program obvezuje Grčku na nove dalekosežne reforme.

Dio njemačkih zastupnika izrazio je skepsu prema novom programu pomoći za Grčku, osobito ako u njemu ne bi sudjelovao MMF.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka