Njemačka kancelarka ne želi vršiti pritisak

Merkel odbija neformalne razgovore o Brexitu dok London ne podnese zahtjev za izlaskom

Hina

Reuters

Reuters

»Ja nemam kočnicu niti akcelerator, moj je posao kada ta poruka (o napuštanju EU-a) dođe da dobro razmislim kako ćemo je točno provesti«, rekla je Merkel na tiskovnoj konferenciji.



BERLIN Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da ne želi vršiti pritisak na Britaniju da uspori ili ubrza izlazak iz Europske unije, ali je jasno dala do znanja da rasprava o Brexitu ne može početi dok London službeno ne zatraži izlazak.


»Ja nemam kočnicu niti akcelerator, moj je posao kada ta poruka (o napuštanju EU-a) dođe da dobro razmislim kako ćemo je točno provesti«, rekla je Merkel na tiskovnoj konferenciji.


Britanski premijer David Cameron najavio je u petak da će podnijeti ostavku u listopadu i da će ostaviti svom nasljedniku da započne formalni proces izlaska iz EU-a aktiviranjem Članka 50.




Izvršni direktor britanske kampanje za napuštanje EU-a Matthew Elliot rekao je da bi London trebao otpočeti neformalne pregovore o odnosima s Unijom nakon izlaska prije nego što pokrene Članak 50.


Međutim, Merkel, najmoćnija europska čelnica koja će imati ključnu ulogu u oblikovanju budućih odnosa između Britanije i EU-a, odbacila je takvu mogućnost rekavši da se neformalni pregovori ne mogu pokrenuti prije nego što Britanija aktivira članak 50.


Upitana može li Britanija pričekati dok ne bude izabran novi premijer koji će formalno objaviti namjeru napuštanju bloka, Merkel je odgovorila: »Mi ne možemo imati trajni zastoj.»


»Britanija ostaje članica EU-a dok ne podnese zahtjev (za izlazak) a nakon toga kreću dugi pregovori«, dodala je.


Također je rekla da ima razumijevanja za to da Britaniji treba vremena kako bi analizirala svoju situaciju te da će o tome razgovarati s Cameronom na skupu čelnika EU-a u utorak u Bruxellesu.