Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. veljače 2019.
Dogovor

Merkel i Macron se dogovorili o proračunu za eurozonu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 19. lipanj 2018. u 18:56 2018-06-19T18:56:33+02:00

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanule Macron u utorak su se dogovorili stvoriti proračun eurozone koji bi za cilj imao jačati investicije unutar skupine i promicati gospodarsku konvergenciju među njenih 19 država članica.
Čelnici su se sastali u okviru priprema za summit europskih čelnika 28. i 29. lipnja. Macron želi široke reforme kako bi se eurozona osnažila i zaštitila od budućih kriza, dok je njemačka kancelarka opreznija.

Merkel je rekla da je reforma eurozone bila najsloženije pitanje u razgovorima koji su se održali u Mesebergu u okolici Berlina, te da su se dotaknuli i europske vanjske i sigurnosne politike i imigracije.
»Otvaramo novo poglavlje«, rekla je Merkel nakon razgovora.
»Radimo na tome da se proračun eurozone iskoristi za jačanje ulaganja i u cilju snaženja konvergencije unutar eurozone«, dodala je. »Gospodarska i monetarna unija može ostati netaknuta samo ako gospodarske politike idu prema istom cilju«, ustvrdila je njemačka kancelarka.

Merkel je izrazila optimizam da će njena vlada i njemački parlament podržati reformu eurozone.
»Imamo nacrt nove eurozone i to je, rekla bih, doista dobro«, rekla je.
Macron je rekao da će novi zajednički proračun eurozone postati operativan do 2021.
Pojedinosti proračuna, uključujući njegov iznos i hoće li se puniti iz nacionalnih izvora ili općim porezom u eurozoni, dogovorit će ministri prije kraja godine, rekao je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka