Ključ mira

Merkel: Rusko-ukrajinsku granicu trebao bi pratiti OESS

Hina

Kriza u Ukrajini može biti riješena samo ako se poboljša kontrola ukrajinsko-ruske granice preko koje, kako tvrdi Zapad, Rusija šalje oružje ukrajinskim separatistima, smatra njemačka kancelarka



KIJEV  Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u subotu da kriza u Ukrajini može biti riješena samo ako se poboljša kontrola ukrajinsko-ruske granice preko koje, kako tvrdi Zapad, Rusija šalje oružje ukrajinskim separatistima.


Merkel je posjetila Kijev pred sastanak idući tjedan ruskog i ukrajinskog predsjednika koji se smatra dobrom prilikom za mirovni sporazum.


»Za uspjeh su potrebne dvije strane. Ne možete postići mir sami. Nadam se da će razgovori s Rusijom biti uspješni«, kazala je Merkel.




Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i ruski predsjednik Vladimir Putin trebali bi se sastati u utorak na regionalnom summitu u Minsku.


»Planovi su na stolu… sada trebaju slijediti djela«, istaknula je Merkel na konferenciji za novinare nakon sastanka s Porošenkom.


Poručila je da je potreban prekid vatre, ali i kao glavnu zapreku istaknula slabu kontrolu granice duge gotovo dvije tisuće kilometara.


Predložila je da se Moskva i Kijev dogovore da granicu prati OESS.


Porošenko je sugerirao da ima prostora za dogovor.


»Ukrajinska strana i naši europski partneri učinit će sve što je moguće kako bi se postigao mir – ali ne po cijenu suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i neovisnosti Ukrajine«, rekao je.


Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u subotu da je njemački vicekancelar Sigmar Gabriel mislio zapravo na decentralizaciju kada se zauzeo za federalizaciju Ukrajine nakon prestanka sukoba.


Merkel je na novinskoj konferenciji s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom kazala da je ono što Nijemci smatraju federalističkim sustavom nešto posve drugo u Ukrajini gdje se povezuje s većim stupnjem neovisnosti »koji nipošto ne želimo.«


 Proruski mediji znaju opisivati proruske separatiste na istoku Ukrajine kao pobornike federalizacije.


»Ono što mi nazivamo federalizmom je decentralizacija«, kazala je Merkel, upitana da komentira Gabrielovu izjavu.


Merkel je kazala da podržava Porošenkove planove da poveća ovlasti lokalnih vlasti u sklopu diplomatskog rješenja sukoba.


U intervjuu za Welt am Sonntag objavljenom u subotu, Gabriel je rekao da je prioritet zaustaviti izravan vojni sukob između Ukrajine i Rusije. »Uz to, moramo razviti ideju o procesu pomirbe koji bi mogao biti pokrenut nakon završetka vojnog sukoba u istočnoj Ukrajini«, rekao je. »Teritorijalna cjelovitost Ukrajine može biti sačuvana samo ako se nešto ponudi područjima s ruskom većinom.«  »Pametan koncept federalizacije izgleda kao jedini način«, rekao je, dodajući da je prvi korak prekid vatre, no to se čini još jako dalekim.