Njemačka kancelarka

Merkel: Na Ameriku se Europa više ne može osloniti, moramo svoju sudbinu uzeti u vlastite ruke

Hina

»Vremena u kojima smo se mogli u potpunosti osloniti na druge su dobrim dijelom iza nas. To sam sama doživjela posljednjih dana«, rekla je kancelarka Angela Merkel na jednom političkom skupu u Muenchenu odmah nakon povratka s G7 summita na Siciliji koji je, zbog neslaganja američkog predsjednika Donalda Trumpa s ostatkom sudionika summita po gotovo svim temama, završio razočaravajuće



Njemačka kancelarka izjavila je u nedjelju nakon povratka sa summita G7 u Italiji kako SAD više nisu pouzdani partner te Europljanima poručila da se uzdaju sami u sebe.


»Vremena u kojima smo se mogli u potpunosti osloniti na druge su dobrim dijelom iza nas. To sam sama doživjela posljednjih dana«, rekla je kancelarka Angela Merkel na jednom političkom skupu u Muenchenu odmah nakon povratka s G7 summita na Siciliji koji je, zbog neslaganja američkog predsjednika Donalda Trumpa s ostatkom sudionika summita po gotovo svim temama, završio razočaravajuće.Ona je ukazujući na novonastalu situaciju s predsjednikom Donaldom Trumpom u SAD-u ali i na predstojeći Brexit poručila kako se Europa sada mora pouzdati u vlastite snage. »Mi Europljani moramo svoju sudbinu zaista uzeti u vlastite ruke«, rekla je kancelarka.Ona je naglasila kako treba održavati i dalje dobre odnose sa SAD-om i Velikom Britanijom te isto tako i s Rusijom ali da se treba više pouzdati u vlastite snage. Njemačka kancelarka je izrazila mišljenje da je s novim francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom to moguće.»Njemačka će pomagati gdje god će to biti moguće jer Njemačkoj će biti dobro jedino ako će Europi ići dobro«, naglasila je Merkel. Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) se pripadnicima sestrinske bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) obratila u jednom pivskom šatoru u Muenchenu što je dio predizbornog plana pokazivanja jedinstva između dvije stranke demokršćanske Unije CDU/CSU.Prvobitno je ovaj govor i susret s predsjednikom CSU-a Horstom Seehoferom trebao biti održan u utorak navečer ali je otkazan zbog terorističkog napada u Manchesteru.