Američki spor

Meksiko odgovara Trumpu: Nećemo promijeniti zakon, policajci neće odbiti migrante

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Preko tisuću ljudi, uključujući obitelji i žene s djecom, krenulo je iz Hondurasa prema SAD-u u subotu, nekoliko dana nakon što je SAD pozvao predsjednika Hondurasa da zaustavi masovnu migraciju.



MEXICO CITY – Meksiko je u četvrtak rekao da odbacuje pokušaje pritiska nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio da će zatvoriti južnu granice Sjedinjenih Država kako bi spriječio “navalu” migranata, uključujući karavanu migranata koja čeka na meksičkoj granici i želi doći do SAD-a.


Meksički ministar unutarnjih poslova Alfonso Naverette u parlamentu je rekao da želi “jasno” poručiti vladi SAD-a da “odbacujemo svaki pokušaj pritiska da mijenjamo naš zakonski okvir jer to nećemo učiniti”.


Meksička je vlada također rekla da će od UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR) zatražiti pomoć oko pitanja karavana i nalaženja “humanitarnog” rješenja za migrante.




Preko tisuću ljudi, uključujući obitelji i žene s djecom, krenulo je iz Hondurasa prema SAD-u u subotu, nekoliko dana nakon što je SAD pozvao predsjednika Hondurasa da zaustavi masovnu migraciju.


Kada stignu u Meksiko, planiraju zatražiti status izbjeglice kako bi ostali u zemlji ili zatražiti vizu za prolaz do američke granice.


Policajci na granici neće odbiti migrante, rekao je čelnik policije Manelich Castilla meksičkoj televiziji Foro TV, i dodao da im je samo dana uputa da “zadrže” karavanu.


Navarette je rekao da neće svi migranti ispuniti kriterije za dobivanje izbjegličkog statusa ali da će Meksiko pokušati osigurati “humanitarnu zaštitu i ljudska prava” za najveći mogući broj ljudi.


Trump je u četvrtak zaprijetio da će razmjestiti američku vojsku i zatvoriti južnu granicu ako se Meksiko ne pokrene da zaustavi velike skupine migranata koji dolaze u SAD iz Gvatemale, Hondurasa i Salvadora.


“Moram, na najoštriji mogući način, pozvati Meksiko da zaustavi ovaj nasrtaj – a ako to ne može pozvat ću američku vojsku i ZATVORITI JUŽNU GRANICU!”, upozorio je Trump na Twitteru.


U travnju je zbog slične skupine migranata, koji su nazvani “karavana”, Trump zahtijevao čvršću kontrolu granice i zatražio da se takvim skupinama migranata zabrani ulazak u SAD.