Svjetska zdravstvena organizacija

Međunarodno izvanredno stanje zbog širenja korona virusa: Stroge kontrole uvodi i Srbija

Hina

REUTERS

REUTERS

Simptomi bolesti uključuju povišenu temperaturu, kašalj i teškoće s disanjem



Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da će u četvrtak donijeti odluku o proglašenju međunarodnog izvanrednog stanja zbog korona virusa koji se pojavio u Kini.


Ako WHO u četvrtak proglasi pojavu tog virusa prijetnjom međunarodnih razmjera to će biti tek šesti puta u posljednjem desetljeću da je ta organizacija proglasila međunarodno izvanredno stanje.


Simptomi bolesti uključuju povišenu temperaturu, kašalj i teškoće s disanjem, a kineske zdravstvene službe su objavile da je do srijede uslijed zaraze tim virusom umrlo 17 osoba.




“Odluku uzimam vrlo ozbiljno”, rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus nakon sastanka stručnjaka te organizacije u srijedu u Ženevi.


Dodao je da je odluku spreman donijeti tek nakon odgovarajućeg razmatranja i količine informacija.


Novi soj korona virusa pojavio se u kineskoj pokrajini Wuhan u prosincu a slučaj zaraze tim virusom, osim u Japanu, Filipinima, Južnoj Koreji, Tajvanu, Tajlandu, Hong Kongu i Macau, već je zabilježen i u Sjedinjenim Državama.


Kina je u srijedu objavila da je zabilježila više od 570 zaraženih.


Wuhan zatvara svoju javnu prometnu mrežu i savjetovao je građanima da ne napuštaju grad, objavili su kineski državni mediji u četvrtak.


Prošli tjedan se u Sjednjenim Državama počelo pregledavati putnike iz Kine u tri zračne luke, a ovaj tjedan bit će uvedeni pregledi na još dva aerodroma.


Vlasti na Tajvanu i Filipinima te u Tajvanu, Hong Kongu i Južnoj Koreji, rekle su da će uspostaviti karantenu ili tražiti simptome kod putnika iz Kine.


Ujedinjeno Kraljevstvo je objavilo da će pojačati nadzor svih putnika koji dolaze izravnim letovima iz te pokrajine, te da će tu mjeru, ako će biti potrebno, proširiti i na letove iz ostalih kineskih gradova.


Srbija je u srijedu objavila da će sve putnike koji dolaze u beogradsku zračnu luku provjeravati termalnom kamerom te da je spremna staviti u karantenu svakoga za koga posumnja da je zaražen korona virusom.


U Srbiji žive tisuće kineskih državljana a 2019. je tu zemlju posjetilo više od 100.000 kineskih turista.


(Hina) xakoz yakoz