Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 3
Sutra: 8° 8° 3
19. siječnja 2020.
Strašni požar

Međunarodni natječaj za novi toranj Notre Dame. Sporija obnova zbog nedostatka stručnjaka?

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 17. travanj 2019. u 14:33 2019-04-17T14:33:04+02:00

Međunarodni natječaj odlučit će treba li obnoviti toranj, treba li toranj koji je dizajnirao i sagradio Viollet le Duc biti obnovljen na isti način, identično

PARIZ Francuska će raspisati međunarodni arhitektonski natječaj kako bi donijela odluku treba li i kako zamijeniti toranj na katedrali Notre Dame, koja je pretrpjela velika oštećenja u požaru u ponedjeljak, rekao je u srijedu premijer Edourad Philippe.

Toranj koji je izgorio u ponedjeljak bio je djelo restauratora iz 19. stoljeća Eugenea Violleta le Duca, rekao je.

»Međunarodni natječaj odlučit će treba li obnoviti toranj, treba li toranj koji je dizajnirao i sagradio Viollet le Duc biti obnovljen na isti način, identično«, rekao je.

Katedrala bi isto tako mogla dobiti i »nov toranj, prilagođen tehnikama i izazovima našeg vremena«, dodao je.

Mnogobrojni milijarderi i privatni donatori obećali su već stotine milijuna eura za obnovu katedrale.

Francuska obitelj Pinault, među najbogatijima u zemlji, koja je u ponedjeljak navečer odmah najavila da će donirati 100 milijuna eura za obnovu katedrale, kazala je u srijedu da će se odreći poreznih olakšica na koje zbog toga ima pravo.

»Donacija za parišku Notre Dame neće biti predmet nikakve porezne olakšice. Obitelj Pinault smatra naime da ne dolazi u obzir da teret za to snose francuski porezni obveznici«, priopćio je Francois-Henri Pinault, predsjednik obiteljskog holdinga i grupe za luksuzne proizvode Kering.

Od 2003., poduzeća koja ulažu u kulturu mogu odbiti od oporezivanja 60 posto svojih rashoda za kulturno pokroviteljstvo (66 posto za pojedince).

Tri najbogatije francuske obitelji donirale su ukupno pola milijarde eura, a za obnovu katedrale najavile su već gotovo 800 milijuna eura.

Nedostatak stručnjaka mogao bi usporiti obnovu Notre Dame

 Najveći prepreka brzoj obnovi znamenite pariške katedrale Notre Dame, koja je oštećena u velikom požaru u ponedjeljak navečer, mogao bi, po mišljenju stručnjaka, biti nedostatak specijalista u ovom specifičnom sektoru.

»Najveći je problem da jednostavno nedostaje velik broj zanatlija sa specifičnim znanjima, koji bi omogućili brzi tijek obnove«, rekao je Wolfgang Zehetner, predsjednik Udruge europskih restauratora katedrala za austrijski časopis Trend.

Zehetner, koji je ujedno i glavni restaurator bečke katedrale Sv. Stjepana, kazao je da od 20 stalno zaposlenih restauratora-zanatlija na glavnoj bečkoj katedrali, dvojica mogu biti »posuđena« za obnovu Notre Dame.

»Svoje stručnjake, prije svega klesare i stolare, ponudile su i katedrale u Koelnu i Freiburgu, ali je sve to premalo da bi radovi išli željenom brzinom«, rekao je Zehetner, koji je dodao kako je stručnjaka sa specifičnim znanjima koja su povezana s jednom gotičkom katedralom, premalo.

On procjenjuje da će procjena štete trajati nekoliko tjedana, ali je nakon prvih fotografija unutrašnjosti katedrale, optimističan.

»Donji dijelovi nisu tako snažno uništeni kao što se to u noći požara moglo pretpostaviti. Najvažnije pitanje je u kojoj mjeri su oštećeni blokovi pješčenjaka kojima je katedrala sagrađena«, smatra bečki restaurator govoreći o taložnim stijenama sastavljenim od zrnaca pijeska.

On vjeruje da bi se prilikom obnove mogle ukloniti neke »greške iz prošlosti«.

»Mislim da bi se mogle vratiti glave kipova brojnih svetaca koje su odstranjene za vrijeme Francuske revolucije i sada su izložene u brojnim muzejima«, zaključuje Zehetner.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.