Krvavi pohod

Među žrtvama stravičnog pokolja u Njemačkoj i državljanin BiH

Hina



Devet od deset žrtava sinoćnjeg pokolja u Hanauu u Njemačkoj su bile stranog porijekla, a glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu potvrdilo je u četvrtak radikalno desničarske motive napada.


»Osumnjičeni je iza sebe ostavio neku vrstu manifesta koji, pored mnoštva nepovezanih detalja i suludih teorija zavjere, sadrži i indicije na duboko rasističke svjetonazore«, rekao je glavni državni odvjetnik Peter Frank u Karlsruheu.


On je dodao kako se za sada polazi od toga da je 43-godišnji Tobias Rathjen djelovao sam, ali da će istraga »u Njemačkoj i inozemstvu« pokazati je li osumnjičeni imao pomagače ili osobe koje su imale uvida u njegove planove.




Kako stoji u priopćenju Glavnog državnog odvjetništva, za sada isto tako ne postoje podaci o kažnjavanju počinitelja. On se isto tako nije nalazio na listi mogućih ekstremista radikalno desne scene.


Frank je potvrdio da je devet od deset žrtava bilo stranog porijekla, a stranog porijekla je i šest ozlijeđenih, od čega je jedna osoba zadobila teže ozljede.


Tursko veleposlanstvo u Berlinu je nešto ranije priopćilo kako se kod pet žrtava radilo o turskim državljanima.


Dnevnik Huerriyet na turskom je objavio kako se među žrtvama nalazi i jedan državljanin Bosne i Hercegovine, što je u međuvremenu potvrdilo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.


Nakon pokolja u dva nargila bara u Hanauu počinitelj je na kraju ustrijelio vlastitu majku te na kraju počinio samoubojstvo. U kući u kojoj su pronađeni počinitelj i njegova majka je pronađeno i oružje kojim su počinjena ubojstva, ali nije navedeno o kakvom oružju se radi.