Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. ožujka 2019.
Američki ministar obrane

Mattis obećao pomoć Hrvatskoj u modernizaciji vojske

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2018. u 21:19 2018-07-12T21:19:24+02:00

Američki ministar obrane James Mattis rekao je u četvrtak u Zagrebu da je Hrvatska »dokazana američka saveznica« i obećao pomoć SAD-a u nastavku modernizacije hrvatske vojske.
Američki ministar, koji je stigao u posjet Zagrebu, sastao se s premijerom Andrejom Plenkovićem koji je izrazio zadovoljstvo zbog odličnih i prijateljskih odnosa Hrvatske i SAD-a, priopćila je vlada.
Mattis je naglasio »da mu je zadovoljstvo ponovno biti u zemlji koja je dokazana američka saveznica koja ima respektabilnu vojsku«.
Pohvalio je odluke hrvatskog državnog vodstva o nabavi nove vojne opreme i obećao pomoć kod sljedećih koraka modernizacije hrvatske vojske, stoji u priopćenju.
Mattis je u Zagreb stigao nakon summita NATO-a u Bruxellesu koji je na trenutke bio vrlo buran zbog grubih napada američkog predsjednika Donalda Trumpa na saveznike da troše premalo na obranu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je nakon sastanka na vrhu da su sve saveznice čule Trumpovu poruku i da je pojačana svijest o nužnosti povećanja obrambenih troškova.
Čelnici zemalja članica obvezali su se da će se do 2024. nastojati što više približiti cilju o izdvajanju od dva posto BDP-a za obranu. Trenutačno taj cilj ispunjava osam zemalja, a do 2024. trebalo bi ih biti ukupno 17, među njima i Hrvatska koja za obranu trenutno izdvaja 1,33 posto BDP-a.
Mattis će u petak sudjelovati na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje, regionalne inicijative koju su 2003. pokrenuli SAD, Hrvatska, Albanija i Makedonija, a 2008. priključile su joj se BiH i Crna Gora.
Cilj joj je pružanje potpore euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Europi i što skorija integracija svih država članica u NATO. Hrvatska i Albanija u Savez su ušle 2009.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka