Wall Street Journal

Mattis i Tillerson smiruju napetost: SAD nije zainteresiran za promjenu režima u Pyongyangu

Hina

Reuters

Reuters

'Ne želimo učiniti sjevernokorejskom narodu ništa nažao jer je već puno propatio i ne treba ga poistovjećivati s neprijateljskim režimom u Pyongyangu', poručili su američki dužnosnici



WASHINGTON Sjedinjenim Državama »nije cilj« promjena režima u Pyongyangu ni ubrzanje ujedinjenja Korejskog poluotoka, rekli su u ponedjeljak američki dužnosnici ministarstva obrane i vanjske politike.


Jim Mattis i Rex Tillerson rekli su u komentaru objavljenom u Wall Street Journalu da SAD »ne traži nikakvu izliku da bi razmjestio snage sjeverno od demilitarizirane zone (koja označava granicu između Sjeverne i Južne Koreje).


‘Ne želimo učiniti sjevernokorejskom narodu ništa nažao jer je već puno propatio i ne treba ga poistovjećivati s neprijateljskim režimom u Pyongyangu’, poručili su.




Ova poruka odudara od prošlotjednih ratničkih izjava koje je Donald Trump dao nakon niza sjevernokorejskih provokacija, napose nakon ispitivanja dviju interkontinentalnih balističkih projektila.


Nedavno postavljanje američkog proturaketnog štita (THAAD) u Južnoj Koreji nimalo se nije svidjelo Pekingu.


»Želi li Kina imati aktivniju ulogu u uspostavi mira i stabilnosti – od čega svi mi, a ponajprije Kina, imamo veliku korist – mora donijeti odluku da će diplomatski i trgovinski utjecati na Sjevernu Koreju«, istaknula su dvojica dužnosnika.


Ravnatelj CIA-e Mike Pompeo je još u nedjelju izjavio da sukob sa Sjevernom Korejom »ne prijeti neposredno«.


Vatra i bijes


Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump poručio je u utorak Sjevernoj Koreji da će biti dočekana »vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio» ako nastavi prijetiti Sjedinjeneim Državama.


»Sjevernoj Koreji bi bilo bolje da više ne prijeti Sjedinjenim Državama«, poručio je Trump u utorak s odmora u Bedminsteru.


»Zadesit će ih vatra i bijes«, dodao je i obećao »veliku reakciju koju do sada svijet nije vidio«.


Južnokorejski predsjednik apelira da se izbjegne rat


Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in primio je u ponedjeljak viskog američkog vojnog dužnosnika i apelirao da se spriječi rat u vrijeme kada eskalira verbalni sukob između predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.


Mora postojati diplomatsko rješenje za krizu, rekao je Moon generalu Josephu Dunfordu koji se suglasio da je diplomacija američki prioritet.


Međutim, vojne opcije se pripremaju u slučaju da sankcije uvedene protiv Pyongyanga ne daju rezultata.


»Bilo kakav rat može postati samo nuklearni rat«, upozorio je u ponedjeljak režim u Pyongyangu.


Istoga dana kinesko ministarstvo trgovine zabranilo je uvoz iz Sjeverne Koreje, čime je Peking, inače sjevernokorejski saveznik, učinio dodatni pritisak na Sjevernu Koreju kojoj je UN uveo nove sankcije početkom kolovoza.


Sankcije su odgovor međunarodne zajednice na niz raketnih pokusa i jačanje ratne retorike službenog Pyongyanga.


Sjeverna Koreja je najavila da će do sredine kolovoza napraviti plan lansiranja četiri rakete srednjeg dometa na američki pacifički teritorij Guam i predstaviti ga svome vođi Kim Jong Unu koji će odlučiti o daljnjim koracima.


To je pridonijelo nastavku eskalacije napetosti između Pyngyjanga i Washingtona pošto je američki predsjednik Trump upozorio Sjevernu Koreju prošli tjedan da će se suočiti s »vatrom i bijesom« ako ne prestane prijetiti SAD-u.


SAD ima 28.500 vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji.



Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u nedjelju u Kolumbiji da je moguće mirno rješenje nemira i političkih previranja u Venezueli, par dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio toj zemlji vojnom opcijom, privukavši na sebe osude iz zemalja regije. Trump je izjavio u petak da SAD ne odbacuju vojnu opciju za rješavanje »vrlo opasnog nereda« u Venezueli, no protiv njegovih prijetnji o vojnoj intervenciji snažno su istupile države Latinske Amerike, iako su mjesecima kritizirale nepopularnog predsjednika Venezuele Nicolasa Madura.»Imamo mnogo opcija za Venezuelu, ali predsjednik i dalje ostaje siguran da suradnjom sa svim našim saveznicima diljem Latinske Amerike možemo postići mirno rješenje«, rekao je Pence u Cartageni u Kolumbiji, gdje je u nedjelju započeo posjetu nekoliko latinoameričkih zemalja.Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da vojnu intervenciju ne treba čak ni razmatrati.Pence će nakon Kolumbije, zapadne susjede Venezuele, posjetiti Argentinu, Čile i Panamu.U Venezueli je od travnja u protuvladinim prosvjedima poginulo više od 120 ljudi. Maduro je 30. srpnja održao referendum o formiranju ustavotvorne skupštine s ciljem preinake ustava. To tijelo od 545 članova koji su većinom Madurovi pobornici, poput njegove supruge i sina, dalo si je ovlasti veće od već postojeće narodne skupštine u kojoj većinu drži oporba.


Moon je pokušao smiriti napetosti i rekao savjetnicima na današnjem sastanku: »Naš je prioritet nacionalni interes Južne Koreje, a naš je nacionalni interes mir. Uvjeren sam da će SAD odgovoriti na sadašnje stanje mirno i odgovorno u skladu sa smjerom naše politike«.


Korejski rat 1950-1953. »odnio je više od milijun života, gradove ostavio u ruševinama i završio podjelom poluotoka«, rekao je Moon.


Pozvao je Sjevernu Koreju »da odmah prekine sve provokacije i neprijateljsku retoriku umjesto da dodatno pogoršava stanje«.


General Dunford, predsjednik američkog združenog stožera, rekao je da je američki prioritet podržati diplomatske i gospodarske sankcije protiv Sjevera, ali vojne se opcije pripremaju.


»Kao vojni zapovjednik, moram se skrbiti da predsjednik ima održive vojne opcije u slučaju neuspjeha diplomatskog i vojnog pritiska«, rekao je Dunford.


Podsjetimo, direktor CIA-e Mike Pompeo rekao je u nedjelju da se ne bi iznenadio kada bi Sjeverna Koreja ponovno testirala projektil, s obzirom na to da je izvela dva testiranja u srpnju.