Nakon briselskog sastanka

Mattis: SAD u potpunosti podupiru NATO

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

NATO je danas jači nego jučer, nego prije mjesec ili prije godinu dana, dodao je američki ministar novinarima koji su ga pratili na letu iz Bruxellesa u Zagreb



Američki ministar obrane Jim Mattis rekao je u četvrtak da SAD potpuno podupire NATO, dodajući da je Savez jači nakon dvodnevnog summita zahvaljujući reformama i obećanjima saveznika vezanim za zajedničku obranu.


“Upravo onako kako je rekao predsjednik (Trump): 100 posto smo predani NATO-u”, izjavio je Mattis.


“NATO je danas jači nego jučer, nego prije mjesec ili prije godinu dana”, dodao je američki ministar novinarima koji su ga pratili na letu iz Bruxellesa u Zagreb.




Trump je u četvrtak u Bruxellesu izjavio da su se čelnici zemalja članica NATO-a složili “znatno povećati” troškove za obranu i da je NATO danas puno jači nego prije dva dana.


 “Svi su se složili znatno povećati troškove za obranu. NATO je danas puno snažniji nego prije dva dana”, rekao je Trump na izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare nakon završetka sumita NATO-a. Nije precizirao koliko je povećanje dogovoreno, ali je rekao da je u proteklih godinu dana izdvojeno 33 milijarde dolara više za obranu i to ne računajući Sjedinjene Države.


Trump je summit NATO-a ocijenio “fantastičnim” rekavši da je održan u “kolegijalnom duhu”.


Neposredno prije njegove konferencije za novinare počele su curiti informacije da je Trump zaprijetio povlačenjem Sjedinjenih Država iz NATO-a ako saveznici ne pristanu povećati troškove za obranu.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je kako su razgovori na summitu NATO-a bili odmjereni i vođeni s puno poštovanja, unatoč kritičkim tvitovima američkog predsjednika Donalda Trumpa prije i tijekom samog summita.


Istaknuo je kako ne vjeruje da je nužno dobra ideja povećanje izdataka za obranu NATO članica sa 2 na 4 posto BDP-a, kako je predsjednik Trump predložio.


Francuski predsjednik kazao je također kako će Francuska ispuniti cilj od 2 posto izdvajanja za obranu do 2024., istaknuvši kako je zajedništvo unutar Sjevernoatlantskog saveza moguće samo ako je teret izdavanja pravedno podijeljen.


Trump je prigovorio članicama NATO-a zbog toga što neće postići cilj od 2 posto izdvajanje u skorijem roku.


Osim SAD-a koji izdvaja 3.5 posto BDP-a za obranu, cilj su za sada ispunili samo Velika Britanija, Poljska, Grčka i Estonija.