Povorka upozorenja

Marš za znanost: “Dok ministri plagiraju, mladi emigriraju”; “Slagali bi robote, a ne puške”; “Znanje, a ne vjerovanje”…

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Upitan hoće li se javiti za voditelja nove kurikularne reforme Jokić je rekao da bi kukavičluk bio ne prijaviti se, a što će dalje biti vidjet će se



Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja u petstotinjak gradova u više od 40 zemalja svijeta okupit će se stotine tisuća znanstvenika i građana koji će sudjelovati u Maršu za znanost, nastojeći na taj način ukazati na značaj obrazovanja i znanosti u suvremenom svijetu.


Građani Zagreba, njih koja tisuća, krenuli su u marš za znanost. U rukama im transparenti poput “znanje nije kocka”, “dok ministri plagiraju, mladi emigriraju”, “slagali bi robote, a ne puške”. Od poznatih lica tu su Vlatko Silobrčić, Marko Torjanac, Tomislav Tomašević, Boris Jokić, koji je, kako nam reče, došao dati podršku jer “ako za išta vrijedi marširati onda je to, naglašava Jokić – znanost.


Pritom je dodao da su znanost i obrazovanje kod nas itekako potcijenjeni. Upitan hoće li se javiti za voditelja nove kurikularne reforme Jokić je rekao da bi kukavičluk bio ne prijaviti se, a što će dalje biti vidjet će se.





Prije nego što je marš krenuo, pročitan je i proglas u kojem je stanje u znanstvenoj zajednici oštro iskritizirano. Kritizirani su svi oni koji usprkos plagijatima i dalje obavljaju svoje visoke dužnosti dok s druge strane ljudi poput Ivana Đikića moraju ići iz Hrvatske.


Zagrebački marš za znanost završio je kako je i planirano na Zrinjevcu. Završio je s pjesmom i još jednim upozorenjem kako nam je znanost u nezavidnom položaju. Organizatori su kazali da su ugodno iznenađeni odazivom. Za šetnje gradom broj sudionika popeo se i na nekoliko tisuća.


I u Rijeci je u tijeku Marš za znanost na kojem se okupilo oko tri stotine sudionika. Neke od njihovih poruka su: Znanje, a ne vjerovanje, Da znanosti u službi čovjeka, ne znanosti u službi profita.



-. Marširam jer sam studentica biotehnologije i smatram da se sve manje vjeruje znanstvenim činjenicama što smatram apsurdnim. Želim poručiti da je vrijeme za promjene i da znanstvene činjenice treba prihvatiti, a najviše se zalažem da se znanstveni i vjerski sustav odvoje. Vrijeme je da se vjeronauk vrati u crkvu, a da se već od osnovne škole krene s učenjem o znanošću, istaknula je studentica Ana Bura koja je danas zajedno s još tristotinjak Riječana sudjelovala u Maršu za znanost.


Marš je okupio studente, znanstvenike i Riječane koji su profesionalno vezani uz sustav obrazovanja, a podršku Maršu pružila je i Udruga PaRiter kao i inicijativa „Sunce moje malo“. Za znanost i znanstveno utemljene činjenice marširao je i bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Sudionici Marša krenuli su s Jadranskog trga, preko Korza do konta gdje su javno iznijeli cijeli niz zahtjeva poslavši poruku da je znanstvena metoda jedini objektivni put.


snimio Damir ŠKOMRLJ


snimio Damir ŠKOMRLJ



Nekoliko tisuća ljudi, znanstvenika i njihovih pristaša, okupilo se u subotu u novozelandskim i australskim gradovima na početku globalnog Marša za znanost.


Zamisao o organizaciji marša rodila se dan nakon Trumpove inauguracije, 21. siječnja, kada je održan Marš žena čiji su se sudionici zalagali za građanska prava. U prosvjedu je diljem svijeta sudjelovalo više od dva milijuna ljudi, a u Washingonu 500.000.


Organizatori inicijative koja nema ideološki ni politički predznak objasnili su da ona nije usmjerena izravno protiv Trumpa i republikanaca. Pokrenuta je zato što Trumpova administracija predstavlja ozbiljnu prijetnju budućnosti svijeta uslijed antiznanstvenih ideja koje bi globalno mogle imati katastrofalne posljedice. Među njima su negiranje klimatskih promjena i rezanje ulaganja u istraživanja.


Na Novom Zelandu skupovi su održani u Wellingtonu, Dunedinu, Queenstownu, Christchurchu, Palmerstonu i Aucklandu u znak solidarnosti s američkim kolegama koji će kasnije prosvjedovati protiv klimatske politike Trumpove administracije.


U Australiji se prosvjedovalo u Sydneyu, Melbourneu, Hobartu, Perthu, Brisbaneu i drugim gradovima. 


foto Reuters


foto Reuters