Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Prespanski sporazum

Makedonski predsjednik pozvao na bojkot referenduma koji će promijeniti ime zemlje

Pixabay.com
Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 27. rujan 2018. u 19:33 2018-09-27T19:33:00+02:00

Novo ime države za koje građani mogu glasati je Sjeverna Makedonija, naziv dogovoren u lipnju s Grčkom u takozvanom Prespanskom sporazumu.

Gorge Ivanov, predsjednik Makedonije nije podržao sporazum koji će promijeniti ime republike te tako završiti dugogodišnje trzavice s Grčkom. Ivanov je pozvao svoje sugrađane da bojkotiraju nedjeljni referendum, piše Al Jazzera.

Kazao je kako on neće glasati u nedjelju, smatrajući da je dogovor s Grčkom štetan i ponižavajuć za Makedoniju, riječi su koji dolaze iz njegovog ureda.

Predsjednik je proteklog vikenda posjetio makedonsku dijasporu u SAD-u, točnije Detroitu, te se tamo jasno opredijelio da ne želi promjenu imena, ali ni referendum.

Parlament prihvatio, predsjednik nije 

Zapadni čelnici i makedonska vlada slažu se da treba doći do referenduma i promijene imena kako bi se prekinula grčka diplomatska blokada, a to je ujedno prvi korak da Makedonija započne pristup prema NATO-u i otvori pristupne pregovore s Europskom unijom.

Novo ime države za koje građani mogu glasati je Sjeverna Makedonija, naziv dogovoren u lipnju s Grčkom u takozvanom Prespanskom sporazumu.

Parlament u Skoplju otvorio je vrata sporazumu tako da je dobio 69 od ukupno 120 glasova, ali sama promjena ustava puno je teži korak i makedonski premijer Zoran Zaev na referendumu će trebati dvotrećinsku većinu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.