39 mrtvih u hladnjači

‘Majko, žao mi je, umirem’: Ovo je zadnja poruka nestale djevojke. Obitelj vjeruje da je stradala u kamionu smrti

Portal Novilist.hr

Foto Hoa Nghiem

Foto Hoa Nghiem

'Žao mi je, majko. Moj put u inozemstvo bit će neuspješan. Majko, toliko te volim! Umirem jer ne mogu disati... Žao mi je, majko', poruke su koje je djevojka slala u vrijeme dok je kamion bio u tranzitu do engleske luke Purrfleet



Obitelj nestale djevojke iz Vijetnama, koja je svojoj majici poslala tekstualnu poruku ‘Ne mogu disati’ boji se da je završila među 39 osoba pronađenih mrtvih u kamionu hladnjači u mjestu Grays u Essexu u Ujedinjenom Kraljevstvu.


Pham Thi Tra My (26) poslala je majci poruku ‘Umirem’ u vrijeme dok se kamion smrti kretao iz Belgije prema Ujedinjenom Kraljevstvu u utorak navečer. Obitelj se otad nije čula s njom.


Pham Thi Tra My planirala je otputovati u Englesku, rekla je nevladina organizacija Human Rights Space iz Hanoija, koja je u kontaktu s njenom obitelji. Njen brat ispričao je BBC-u da su platili 30.000 funti krijumčarima te da je zadnja poznata lokacija nesretne djevojke bila u Belgiji.




Hoa Nghiem, aktivistkinja iz organizacije Human Righs Space rekla je da se obitelj boji da je njihova kći među mrtvim migrantima pronađenim u kamionu, jer je ‘njena posljednja tekstualna poruka u kojoj poručuje da umire poslana u to vrijeme’, kad se pretpostavlja da je moglo stradati 39 ljudi.


S BBC-ijem je podijelila screenshot i prijevod tekstualnih poruka nestale djevojke: ‘Žao mi je, majko. Moj put u inozemstvo bit će neuspješan. Majko, toliko te volim! Umirem jer ne mogu disati… Žao mi je, majko.’


Tekstualna poruka poslana je ui 4.28 ujutro u srijedu po vijetnamskom vremenu, što bi bilo u 22.48 sati u Engleskoj, a u to je vrijeme kamion bio u tranzitu između belgijske luke Zebrugge i engleske luke Purrfleet.


Tijela umrlih migranata pronađena su nešto više od tri sata kasnije.


Glasnogovornica policije u Essexu rekla je Independentu da nisu zaprimili informaciju po kojoj bi Pham Thi Tra My bila među žrtvama. Tamošnja je policija ranije izvijestila da smatraju da su 31 muškarac i osam ženam pronađeni mrtvi u kamionu hladnjači kineski državljani. Obdukcija žrtava tek je započela i radi se na njihovoj identifikaciji.



Vijetnamsko veleposlanstvo u Londonu potvrdilo je da je kontaktiralo policiju oko nestale djevojke. Glasnogovornik veleposlanstva rekao je da im se obratila njena obitelj iz Vijetnama, koji su im ispričali da im je kći nestala ‘otkad je pronađen kamion’.


– Obratili smo se za informacije policiji u Essexu i očekujemo njihov odgovor, dodao je glasnogovornik veleposlanstva Vijetnama.


Pham Thi Tra My putovala je iz Vijetnama u Kinu, pa potom u Europu, a cilj joj je bio Engleska, rekla je Hoa Nghiem iz Humans Rights Space. Izvori ove organizacije, dodala je, u zadnje vrijeme primaju upozorenja da je u kamionu hladnjači moglo biti više osoba iz Vijetnama.


BBC je objavio da su im poznati slučajevi još dvoje državljana Vijetnama, 26-godišnjeg muškarca i 19-godišnje djevojke, koji su nestali u isto vrijeme, a njihove obitelji boje se da su završili među žrtvama u kamionu. Krijumčari su vratili novac njihovim obiteljima, objavio je BBC.



Muškarac i žena, oboje u dobi od 38 godina, iz Warringtona u Cheshireu danas su uhićeni pod sumnjom da su sudjelovali u uroti radi krijumčarenja ljudi i da su upleteni u 39 ubojstava.


Tamošnji mediji objavili su da se radi o bračnom paru Joanni i Thomasu Maheru, koji su bili bivši vlasnici kamiona. Oni tvrde da su kamion prodali prije više od godinu dana.


Vozač kamiona Mo Robinson (25), podrijetlom iz Sjeverne Irske, i dalje se nalazi u pritvoru i nastavlja se njegovo ispitivanje oko upletenosti u smrt 39 migranata.