Promjena plana zbog polemike

Mađarska odgađa sporni skup na kojem su trebali sudjelovati neonacisti i zagovornik pedofilije

Hina

Među sudionicima skupa najavljen je Milo Yiannopoulos, 33-godišnji Britanac koji je trebao govoriti o izazovima zapadnom svijetu. Yiannopoulos se morao povući s konzervativnog portala Breitbart News u veljači nakon izjava koje se čine kao obrana pedofilije. Među ostalim govornicima su i Goetz Kubitschek desni politički aktivist te Frank Furedi, čija su se politička uvjerenja tijekom godina izmijenila iz ekstremno lijevih u ekstremno desne



BUDIMPEŠTA Mađarska je objavila u utorak da će sporni stručni skup planiran u siječnju odgoditi za proljeće, nakon parlamentarnih izbora, nakon polemike izazvane najavom sudjelovanja predsatvnika neonacista i čovjeka koji je pokazao razumijevanje za pedofiliju.


Početkom siječnja Mađarska demokratska koalicija zatražila je od država članica Višegradske skupine (V4)- Češke, Poljske i Slovačke – da se distanciraju od »skandalozne« konferencije »Budućnost Europe«, koja se trebala održati od 23. do 25. siječnja u Budimpešti.


Zbog polemike »nemoguće je bez poremećaja organizirati slobodnu razmjenu različitih stajališta i mišljenja«, navodi Javna zaklada za istraživanje povijesti i društva srednje Europe.




Zaklada je bliska mađarskom premijeru Vitkoru Orbanu i skup je trebao biti organiziran u sklopu mađarskog godišnjeg predsjedanja V4.


Stručni skup će se održati u siječnju, nakon parlametnarnih izbora u travnju, navodi zaklada.


Orban, koji se predstavlja kao apologet Europe temeljene na kršćanstvu i protivi se imigraciji, na tim se izborima natječe za treći premijerski mandat.


Među sudionicima skupa najavljen je Milo Yiannopoulos, 33-godišnji Britanac koji je trebao govoriti o »izazovima zapadnom svijetu. Yiannopoulos se morao povući s konzervativnog portala Breitbart News u veljači nakon izjava koje se čine kao obrana pedofilije.


Među ostalim govornicima su i Goetz Kubitschek desni politički aktivist te Frank Furedi, čija su se politička uvjerenja tijekom godina izmijenila iz ekstremno lijevih u ekstremno desne.


Na skup je pozvan i francuski esejist Pascal Bruckner koji je odbio sudjelovati što je obrazložio na Twitteru »Otkazao sam sudjelovanje (…) ne želim se izražavati pored elementa koji su neprijatelji vrijednosti našeg kontinenta«.


Mađarska je 2014. zabranila održavanje konferencije u organizaciji »National Policy Institute«, američkog kruga kojemu je na čelu Richard Spencer, bjelački rasist i osoba bliska Yiannopoulosu. I ta se konferencija zvala »budućnost Europe«.