Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Ministar u UN-u

Mađarska napala UN i poručila da nikad neće biti zemlja migranata

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 19. rujan 2018. u 18:46 2018-09-19T18:46:30+02:00

Madžarski ministar vanjskih poslova optužio je u srijedu Ujedinjene narode da iznose laži o migracijskoj politici njegove zemlje i istaknuo da ona »nikad neće biti zemlja migranata«. 
U govoru pred UN-ovim Vijećem za ljudska prava Peter Szijjarto je optužio »neke UN-ove dužnosnike«, ne imenujući ih, da »iznose sramotne i neprihvatljive laži o (...) Madžarskoj«.
»Očito je da su UN-ovi dužnosnici koji iznose te laži o Madžarskoj pristrani u vezi s migrantskim pitanjem. No mogu vam reći da Madžarska nikad neće biti zemlja migranata«, dodao je.
»Nikad nećemo dopustiti ni jednom jedinom ilegalnom migrantu da stupi na teritorij naše zemlje«, istaknuo je.
Madžarska je 11. rujna već odbila kritike UN-ova Visokog povjereništva za ljudska prava o svojoj migracijskoj politici pošto je ono dan ranije bilo izvijestilo da se upoznalo s »nevjerojatnim izvješćima« u kojima se navodi da migranti u tranzitnoj zoni nisu dobivali hranu.

»Konstruktivan dijalog s vladama prije preuranjenog donošenja zaključaka sigurno bi pozitivno djelovao na našu zajedničku zadaću promicanja i zaštite ljudskih prava svake osobe«, rekla je madžarska veleposlanica Zsuzsanna Horvath u UN-ovu Vijeću za ljudska prava.
Madžarska veleposlanica dodaje da »nitko nije zadržan u madžarskim tranzitnim zonama« i da se »hrana dijelila i dijelit će se svima koji su već podnijeli zahtjev za azil«.
Dana 10. rujna skupina UN-ovih posebnih izvjestitelja za ljudska prava oštro je kritizirala nove madžarske mjere radi »sprječavanja ulaska migranata i izbjeglica u zemlju«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.