Čeka se odluka parlamenta

Mađarska bi od 15. rujna na granicu mogla razmjestiti vojsku

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Ovdje nije riječ o 150.000 izbjeglica (koji dolaze) i koje neki žele podijeliti u skladu s kvotama, ni o 500.000, brojka koju sam čuo u Bruxellesu, riječ je o milijunima, o desecima milijuna jer je broj imigranata beskonačan", kazao je Orban



BUDIMPEŠTA - Mađarska duž južne granice nakon 15. rujna kani razmjestiti policijske snage kako bi spriječila priljev izbjeglica te će onamo poslati vojsku ukoliko taj vladin prijedlog odobri parlament, rekao je u subotu premijer Viktor Orban.


“Nakon 15. rujna uslijedit će velike promjene… nad granicom ćemo postupno imati potpunu kontrolu. Ako dobijemo odobrenje onamo ćemo najprije poslati policiju, a potom i vojsku”, rekao je.


“Ovdje nije riječ o 150.000 izbjeglica (koji dolaze) i koje neki žele podijeliti u skladu s kvotama, ni o 500.000, brojka koju sam čuo u Bruxellesu, riječ je o milijunima, o desecima milijuna jer je broj imigranata beskonačan”, kazao je Orban.




Mađarska, glavni ulaz u europsku schengensku zonu bez granica za migrante, je zauzela čvrst stav obećavajući da će zatvoriti svoju južnu granicu novom visokom ogradom do 15. rujna.


Mađarski su dužnosnici predstavili migrantsku krizu kao obranu europskog blagostanja, identiteta i kršćanskih vrijednosti protiv navale uglavnom muslimanskih migranata.


Oko 350.000 izbjeglica i migranata uspjelo je doći do Europske unije ove godine dovodeći 28 zemalja EU-a u situaciju da dezorganizirano traga za rješenjima i svađa se oko raspodjele tereta.