Susret u Parizu

Macron uoči sastanka s Plenkovićem poželio uspjeh zagrebačkom samitu i europskoj perspektivi kandidatskih zemalja

Hina

Emmanuel Macron i Andrej Plenković

Emmanuel Macron i Andrej Plenković

Francuska je predložila novu metodu da proces proširenja ne bude samo birokratski proces, nego istinski politički put prema naprijed, koji se može i ubrzati i učiniti reverzibilnim, koji sadrži uvjete ali i konkretne koristi za kandidatske zemlje, rekao je Macron



PARIZ Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u utorak u Parizu, uoči susreta s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, kako želi da samit u Zagreb bude uspješan te da je promjena metodologije pregovaračkog procesa preduvjet za otvaranje pregovora s kandidatskim zemljama.


“Dijelim vaše nastojanje da se na sastanku na vrhu u svibnju u Zagrebu postigne jedinstvo i da bude uspješan za Europu. Francuska je predložila novu metodu da proces proširenja ne bude samo birokratski proces, nego istinski politički put prema naprijed, koji se može i ubrzati i učiniti reverzibilnim, koji sadrži uvjete ali i konkretne koristi za kandidatske zemlje”, rekao je Macron, koji je zajedno s premijerom Plenkovićem, dao izjavu novinarima prije radnog ručka u Elizejskoj palači.


“Želim istaknuti želju Francuske da sastanak na vrhu u Zagrebu bude uspješan”, dodao je Macron.




Plenković će Macronu predstaviti program i glavne aspekte hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, a dvojica će čelnika razgovarati o pregovaračkom okviru za buduće odnose Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, o pregovorima o novom Višegodišnjem financijskom okviru Europske unije, o pripremi Konferencije o budućnosti Europe te o sastanku na vrhu između zemalja članica Europske unije i zemalja jugoistoka Europe, koji će se održati u svibnju u Zagrebu. U tom će kontekstu biti riječi i o daljnjem proširenju Europske unije.


Francuska je na samitu u listopadu prošle godine zajedno s Nizozemskom blokirala otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.


Hrvatska, koja je 1. siječnja preuzela šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a, želi deblokirati taj proces jer smatra da europska perspektiva za zemlje jugoistočne Europe nema alternative.


“Drago mi je što je predsjednik Macron iskazao optimizam u pogledu uspjeha zagrebačkog samita. Za nas je taj sastanak iznimno bitan. U našem je interesu da te države budu stabilne, da poduzimaju gospodarske i socijalne reforme”, rekao je Plenković.