Daleko, a jučer

Macron se prisjetio rata i upozorio da povijest prijeti da će se ponoviti

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

»Povijest prijeti da će se ponoviti«, kazao je francuski šef države i dodao kako se boji da »se negdašnji demoni ponovno bude«



PARIZ, 11. studenoga 2018. (Hina) – Francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju se prisjetio krvavog Prvog svjetskog rata i njegovih žrtava, naglasivši kako danas povijest prijeti da će se ponoviti, te da je odgovornost čelnika okupljenih u Parizu »prenijeti našoj djeci svijet o kojem su generacije sanjale«.


»11. studenoga 1918. bio je prije sto godina. Čini se daleko, ali je zapravo bilo jučer. Tragovi rata nisu se nikad izbrisali, ni na tlu Francuske, ni u Europi ni na Bliskom istoku, ni u sjećanjima ljudi«, rekao je Macron pred šefovima država i vlada iz čitavog svijeta, te čelnika međunarodnih organizacija okupljenih u Parizu na obilježavanju stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata.


»Povijest prijeti da će se ponoviti«, kazao je francuski šef države i dodao kako se boji da »se negdašnji demoni ponovno bude«.




»Nove ideologije manipuliraju vjerama, povijest prijeti da će ponovno krenuti tragičnim tijekom«, rekao je, poručivši svojim kolegama kako »moramo prenijeti našoj djeci svijet o kojem su generacije sanjale«.


Svoj je govor, u kojem je naglasio i važnost francusko-njemačkog prijateljstva, te stvaranja Europske unije i Ujedinjenih naroda nakon Drugog svjetskog rata, završio riječima: »Živio mir među narodima i među državama,živjele slobodne države svijeta, živjelo prijateljstvo među narodima, živjela Francuska«.


Na svečanosti pod Slavolukom pobjede okupilo se 85 šefova država, vlada i međunarodnih organizacija.