Francuski predsjednik

Macron kritizirao »nedosljednost« europske politike azila

Hina

»Ni u kojem slučaju nećemo dopustiti obnovu 'džungle'« u Calaisu, rekao je predsjednik u dugačkom govoru pred redarstvenim snagama u Calaisu, smjerajući na golemo barakaško naselje s više od 8.000 migranata srušeno krajem 2016.



Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je oštro kritizirao »nedosljednost« europske politike azila u prigodi posjeta Calaisu, luke koja je postala simbol migrantske krize, gdje je branio svoju spornu politiku o imigraciji.


»Ni u kojem slučaju nećemo dopustiti obnovu ‘džungle’« u Calaisu, rekao je predsjednik u dugačkom govoru pred redarstvenim snagama u Calaisu, smjerajući na golemo barakaško naselje s više od 8.000 migranata srušeno krajem 2016.


»Sve je učinjeno kako ne bi bio moguć ilegalni prelazak u Calaisu« koji »nisu skrivena vrata za ulazak u Englesku«, dodao je.




Između 350 i 500 migranata, po državnim podatcima, danas je u Calaisu, a uglavnom su iz Etiopije, Eritreje i Afganistana.


Ovaj prvi posjet Macrona kao predsjednika očekivao se s velikim nestrpljenjem, dok traje rasprava o nacrtu zakona kojim bi se reformirala migracijska politika i pravo na azil i koji je naišao na kritiku s lijeva i s desna.


Posjet se događa više od dva dana prije francusko-britanskog summita s Theresom May na kojemu Pariz kani zatražiti od Britanaca »pomoć u razvoju Calaisa« i preuzimanje »stanovitog broja migranata«, dodaje ministar unutarnjih poslova Gerard Collomb.


No Macron je najoštrijim riječima opisao europsku politiku azila, istaknuvši njezinu »slabost i nedosljednost«.


Oštro je napao Dublinski sustav, po kojemu zahtjev za azil obrađuje prva zemlja kroz koju migrant ulazi u EU.


»Dublinski sustav, u obliku u kojem je uveden, pun je nedosljednosti«, upozorio je, ocijenivši ipak da njegova zamjena sustavom u kojem bi se zahtjev za azil mogao podnijeti u bilo kojoj europskoj zemlji nije »rješenje koje bi kratkoročno bilo moguće jer bi na kraju skinulo odgovornost sa zemalja ulaska«.


»Moramo pripremiti solidarniju europsku politiku izvan i unutar granica i, dakle, više ulagati u kontrolu granica te biti dosljedniji u politici izvan naših granica«, ocijenio je.