Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
5. prosinca 2019.
Francuski predsjednik

Macron brani ''zajedništvo i učinkovitost'' Europljana

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 30. lipanj 2018. u 19:49 2018-06-30T19:49:39+02:00

Francuski predsjednik Emmanuel Macron branio je u subotu »zajedništvo i učinkovitost« Europe nakon zaključenja sporazuma u Bruxellesu o migrantskom pitanju.

Tijekom sastanaka s premijerima Češke i Slovačke u Elizejskoj palači, francuski predsjednik je rekao da ne vjeruje u zlu kob logike blokova u Uniji. »U tim nemirnim vremenima, moramo pronaći zajedništvo i učinkovitost u poštivanju naših vrijednosti i naše zajedničke povijesti«, nastavio je Macron.
»Naš sporazum je jako dobar signal za Europljane koji su gubili povjerenje u Europsku uniju«, ocijenio je češki premijer Andrej Babiš.
Slovački premijer Peter Pellegrini je pohvalio Macrona rekavši da je »unio dinamiku u europske rasprave«. »Poduzimate sve za pokretanje naših europskih rješenja«, izjavio je tijekom tog susreta u Parizu održanog prigodom obilježavanja stote obljetnice utemeljenja čehoslovačke vojske.

Italija i zemlje središnje Europe izrazile su u petak zadovoljstvo zbog kompromisa o migrantskom pitanju postignutom tijekom summita EU-a u Bruxellesu.
Češka i Slovačka, članice Višegradske skupine, nisu sklone prihvatu migranata u svojim zemljama.
Sporazum zaključen u Bruxellesu otvara brojna pitanja u vezi primjene i izaziva oštre kritike nevladinih organizacija.
Sporazum predlaže novi pristup i osnivanje platforme iskrcavanja migranata izvana EU kako bi ih se odvratilo od prelaska Sredozemnog mora. Dvadeset osam članica EU-a pozvalo je nevladine organizacije da ne ometaju operacije libijske obalne straže.

Italija je objavila da će njezine luke biti zatvorene cijelog ljeta za nevladine udruge koje spašavaju migrante i ta objava najavljuje poteškoće koje slijede.
Nova nesreća ilegalnih imigranata u petak je podsjetila na ljudske drame koje stoje iza diplomatskih postupaka. Tri bebe su smrtno stradale i stotinjak ljudi se smatra nestalima, među kojima ima žena i djece, nakon potonuća gumenog čamca kod zapadne obale Libije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.