Najoštrija osuda napada

MVEP: Hrvatska podupire saveznike u sprječavanju korištenja kemijskog oružja u Siriji

Hina



Hrvatska podupire partnere i saveznike u naporima sprječavanja svakog daljnjeg korištenja kemijskog oružja u Siriji i zaštite civilnog stanovništva, priopćilo je u subotu ministarstvo vanjskih i europskih poslova nakon što su zapadne zemlje izvršile zračne udare na kemijska postrojenja u Siriji kao odgovor na napad kemijskim oružjem u Doumi 7. travnja. 


Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija izvršile su zračne udare na kemijska postrojenja u Siriji u subotu rano ujutro nakon što je prošlog tjedna režim predsjednika Bashara al-Assada izvršio napad kemijskim oružjem na Doumu, u kojemu je ubijeno najmanje 60 civila.  


“Republika Hrvatska podupire partnere i saveznike u naporima sprječavanja svakog daljnjeg korištenja kemijskog oružja u Siriji i zaštite civilnog stanovništva. Držimo ključnim ulagati daljnje napore u stvaranje pretpostavki za uspostavu prekida neprijateljstava, pristup humanitarnoj pomoći te pozivamo na dijalog, pokretanje političkog procesa i tranzicije”, navodi ministarstvo vanjskih i europskih poslova.




Također podsjeća da su Sirija i njezini građani već više od sedam godina izloženi iznimnom nasilju, stalnim grubim kršenjima međunarodnog prava, ljudskih prava i međunarodnih humanitarnih načela.


MVEP ističe da Hrvatska “najoštrije osuđuje i smatra neprihvatljivim korištenje nedopuštenog kemijskog oružja u Siriji” kao što je potvrdio Zajednički istražni mehanizam OPCW-a i UN-a, koje predstavlja najgrublje kršenje međunarodnog prava, uključujući Konvencije o kemijskom oružju.


U priopćenju se dodaje da će RH nastaviti pratiti situaciju u Siriji i široj regiji.


“Smatramo ključnim spriječiti svako daljnje korištenje kemijskog oružja i osigurati zaštitu građanima Sirije. U tom cilju podupiremo Istražnu misiju OPCW-a i nadamo se da će njezin rad biti omogućen kako bi se istražila uporaba kemijskog oružja u Siriji. Republika Hrvatska se zalaže za uspostavu neovisnog istražnog mehanizma u okviru UN-a kojim će se osigurati utvrđivanje odgovornosti za počinitelje”, stoji u priopćenju.


Stručnjaci svjetske Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u subotu će pokušati ući u sirijski grad Doumu na koji je navodno izvršen napad kemijskim oružjem, samo nekoliko sati pošto su zapadne zemlje u znak odmazde napale Siriju. 


Stručnjaci OPCW-a će “nastaviti misiju u Siriji kako bi prikupili podatke o navodnom korištenju kemijskog oružja u Doumi”, stoji u priopćenju organizacije. 


Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska u noći na subotu ispalile su više od stotinu projektila na Siriju u prvoj koordiniranoj zapadnjačkoj vojnoj intervenciji protiv vlade u Damasku. Objasnili su da su napadi kazna za ubojstvo toksičnim oružjem više desetaka ljudi, među kojima je bilo puno djece i žena.


Službeni Damask i njegov saveznik Rusija osudili su zapadnjačku akciju, osobito zato što zapadne sile nisu pričekale rezultate misije OPCW-a čija je svrha ustanoviti je li se radilo o napadu kemijskim oružjem. 


Ako sigurnosne okolnosti dopuste, članovi OPCW-a će nakratko u subotu biti pušteni u Doumu. Oni će utvrditi je li bilo upotrebe kemijskog oružja, no neće izvijestiti tko je za to kriv.