Iran

MOBILIZACIJA Vrhovni vođa ajatolaj Ali Hamnei prvi put nakon osam godina predvodi molitvu, čeka se što će reći

Hina

Reuters

Reuters

Predvođenje molitve u glavnom gradu simbolični je važan čin, uobičajen kada iranski vrhovni vođa želi prenijeti važnu poruku, rekao je Mehdi Khalaji s Washingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku



Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei u petak će predvoditi molitvu u Teheranu, prvi puta od 2012., u vrijeme protuvladinih prosvjeda u Iranu koji su izbili nakon što je iranska vojska srušila ukrajinski putnički zrakoplov prošloga tjedna, javlja BBC.


Vlast se suočava s pritiskom prosvjednika zbog rušenja ukrajinskog putničkog zrakoplova te s usporavanjem ekonomije uslijed američkih ekonomskih sankcija.


Iranska novinska agencija Mehr rekla je da osamdesetogodišnji Hamnei nije povezao predvođenje molitvi u teheranskoj džamiji Mosala s političkom situacijom Iranu.Agencija Mehr citirala je dužnosnike koji su kazali da će »iranska nacija još jednom pokazati svoje jedinstvo i veličanstvenost«.

Hamnei je posljednji puta predvodio molitvu na 33. obljetnicu Islamske revolucije 2012.




Predvođenje molitve u glavnom gradu simbolični je važan čin, uobičajen kada iranski vrhovni vođa želi prenijeti važnu poruku, rekao je Mehdi Khalaji s Washingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku.


Predsjednik Hasan Rohani u srijedu je pozvao na nacionalno zajedništvo.


Ipak, Rohani je zatražio od vojske da u potpunosti rasvijetli kako je došlo do rušenja zrakoplova.


Iranska protuzračna obrana srušila je ukrajinski zrakoplov Boeing 737-800 na putu iz Teherana prema Kijevu.


Poginulo je 176 osoba, među kojima je najviše bilo Iranaca i Kanađana.


Tri dana su iranske vlasti negirale odgovornost, ali je, nakon međunarodnog pritiska, Teheran priznao da je zrakoplov srušen ljudskog greškom te da je zamijenjen za krstareću raketu.


Prije toga su iranski projektili pogodili dvije američke vojne baze u Iraku, zbog čega je iranska protuzračna obrana mislili da će uslijediti protunapad, službeno je objašnjenje Teherana.