Sidro stabilnosti u krizi

MERKEL NA PUTU ZA NOVI MANDAT Njemačkoj kancelarki karte se uoči izbora prilično dobro slažu

Tihomir Ponoš

Njemačkoj kancelarki Angeli Merkel karte se slažu uoči parlamentarnih izbora / Foto REUTERS

Njemačkoj kancelarki Angeli Merkel karte se slažu uoči parlamentarnih izbora / Foto REUTERS

Teško je voditi kampanju protiv Merkel u trenutku kada država ostvaruje rekordne porezne prihode, ekonomski optimizam je najviši u nekoliko posljednjih godina, a nezaposlenost rekordno niska



Prije godinu i pol njemačka kancelarka i čelnica CDU-a Angela Merkel činila se politički iznimno ranjivom. U jeku izbjegličke krize, kada su stotine tisuća izbjeglica pristizale u Njemačku, danomice je na protuimigrantskom i ksenofobnom valu jačala Alternativa za Njemačku (AfD), a ona je proždirala glasove birača koji u pravilu povjerenje daju CDU-u. Merkel je zbog svoje imigrantske politike bila slavljena kao humana (ipak malo više u inozemstvu nego na domaćem terenu), ali i oštro kritizirana, a kopnila je i njena osobna popularnost. U veljači ove godine moglo se zaključiti da su Angela Merkel i njen CDU na konopcima, u nokdaunu, na rubu nokauta.


Martin Schulz postao je u siječnju predsjednik SPD-a i kandidat socijaldemokrata za kancelara. U samo nekoliko tjedana popularnost SPD-a porasla je za više od deset posto i socijaldemokrati su postotkom anketne podrške nadmašili CDU. Za njih je u tom trenutku perspektiva bila odlična: u popularnosti su nadmašili CDU; CDU je, ne računajući stalnog koalicijskog partnera CSU, ostao bez potencijalnog koalicijskog partnera nakon parlamentarnih izbora zakazanih za rujan; sudbina FDP-a (potencijalnog partnea CDU-a) i dalje je bila nejasna, nagovještavao se njihov povratak u Bundestag, ali ne snažan; SPD je, pak, mogao računati na dva koalicijska partnera, na Zelene i na Linke s kojim su od posljednjih izbora odnose popravili toliko da su im nekadašnji komunisti postali prihvatljivi; AfD je i dalje grickao biračko tijelo desnog centra.


Ostavka Kraft nakon neuspjeha


U svibnju ove godine perspektiva za socijaldemokrate mnogo je tamnija, a ti tamni tonovi ubrzano postaju sve svjetlijima iz vizure CDU-a. Uslijedili su izbori u tri federalne jedinice i tri je puta pobijedio CDU, u ožujku u Saaru, prije dva tjedna u Schleswig-Holsteinu i na koncu protekloga vikenda Angeli Merkel sigurno najdraži uspjeh od ta tri, pobjeda u Sjevernoj Rajni – Vestfaliji. Ankete su prednost davale SPD-u koji je i nastojao ostati na vlasti, ali na koncu je pobijedio CDU osvojivši 33 posto glasova. Daleko je to od 44 posto koliko je CDU u toj saveznoj državi osvajao na izborima 2005. i 2010. godine, ali je petpostotno povećanja u odnosu na izbore 2012.





Merkel na ruku ide i slabljenje AfD-a. Na prošlogodišnjim pokrajinskim izborima ta je stranka osvajala dvoznamenkast postotak glasova. U ožujku prošle godine u Saskoj-Anhaltu osvojila je 24 posto glasova, šest mjeseci kasnije u Mecklenburgu – Zapadnoj Pomeraniji osvojili su 20 posto, a čak i u crvenom i liberalizmu sklonom Berlinu osvojili su 14 posto. Svoj su najbolji rezultat ostvarili u vrijeme izbjegličke krize, baš nekako u vrijeme kada su EU i Turska dogovorile zaustavljanje migrantskog vala.


Otkako je taj val zaustavljen podrška AfD-u slabi. Na ovogodišnjim su izborima osvajali od 5,9 posto do 7,4 i to upravo na izborima u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Stranku potresaju i unutarnji razdori i njena čelnica Frauke Petry u travnju je odustala od kandidature za kancelarku. Namjeravala je zakrenuti stranačku politiku i povesti AfD prema umjerenijoj, više centrističkoj politici, ali u stranci to nije prošlo. Izgleda da bi AfD-u povratak na prošlogodišnju razinu podrške mogla osigurati samo još jedna velika izbjeglička kriza.



Glavni konkurent SPD osvojio je 31,2 posto glasova, najmanje ikada u toj saveznoj državi, gotovo osam posto manje nego 2012. Teškom porazu SPD velik je doprinos dala Hannelore Kraft, prvi čovjek socijaldemokrata u Sjevernoj Rajni – Vestfaliji, i ministrica-predsjednica te savezne države posljednjih pet godina. Ona i SPD u kampanji su se osvrtali isključivo na teme koje se tiču Sjeverne Rajne – Vestfaliije, a odbacivali su prelijevanje nacionalnih tema na pokrajinske izbore. Nasuprot njoj, njen protukandidat iz CDU-a Armin Laschet u kampanji nije ignorirao nacionalne teme i snažno je podržavao imigrantsku politiku Angele Merkel. Kraft, koja je ne tako davno spominjana kao moguća socijaldemokratska izazivačica Merkel nakon izbornog neuspjeha podnijela je ostavku.


Ono što je socijaldemokratima itekako nezgodno, demokršćanima je itekako pogodno: Sjeverna Rajna – Vestfalija najmnogoljudnija je njemačka savezna država i izbori u njoj smatraju se generalom probom za parlamentarne izbore. Prije samo četiri mjeseca Schulz je slavljen kao čovjek socijaldemokratskog preokreta, čovjek koji će vratiti SPD u ured kancelara preko puta Bundestaga, a sada, četiri mjeseca prije parlamentarnih izbora, mora uvjeriti i svoju stranku i njemačke birače da još jedna izborna pobjeda Angela Merkel nije neizbježna.


Mlađi partner u vlasti


Njemački su mediji propitivali uzroke velikog neuspjeha socijaldemokrata. Izbjeglička je kriza prošlosti i već je to stabiliziralo Merkel koja, pak, upravo na valu izbjegličke krize, terorističkih napada u Parizu, Nici i Berlinu inzistira na sigurnosti. O Merkel vlada uvjerenje da je ona osoba koja dobro rješava krize i koja je u krizama sidro stabilnosti, a to birači honoriraju. Schulzu je teško voditi kampanju protiv Merkel u trenutku kada država ostvaruje rekordne porezne prihode, ekonomski optimizam je najviši u nekoliko posljednjih godina, nezaposlenost rekordno niska.


– Socijalna pravednost u zemlji u kojoj privreda toliko dobro stoji nije tema na kojoj dobivate izbore, komentirao je urednik tjednika »Die Zeit« Giovanni di Lorenzo teškoće Schulza.


Nema Schulz problema samo s vlastitom strankom nego i s vjerojatnim koalicijskim partnerima u slučaju izborne pobjede. Zeleni, njihov partner iz razdoblja 1998. – 2005. i vlade Gerharda Schrödera, su stvarno u lošoj formi, a to su potvrdili i na izborima u Sjevernoj Rajni – Vestfaliji. Od 2012. godine bili su SPD-u mlađi partner u vlasti u toj saveznoj državi. Na izborima prije pet godina osvojili su 11,3 posto glasova, prošle nedjelje tek 6,4. Zeleni su u vlasti u još deset saveznih jedinica, ali kako navodi »Der Spiegel« taj podatak vara i stvara nerealan privid o snazi stranke. Stranka je posljednjih godina zagubila svoj identitet.


U Sjevernoj Rajni – Vestfaliji sve je manje inzistirala na okolišnim pitanjima, a u fokusu joj je obrazovanje. Čak osamdeset posto ispitanika jedne ankete u Sjevernoj Rajni – Vestfaliji ne zna koju i kakvu politiku Zeleni vode na nacionalnoj razini. Nitko ne spori da su pčelarstvo i očuvanje pčela, insekata važnih za oprašivanje bilja u prirodi, važni, ali teško će s tom temom Zeleni postići dobar rezultat na parlamentarnim izborima.