Francuski slučaj

MEDO NIJE JEDINI Gradonačelnik zabranio glasno lajanje psima: Aktivisti za zaštitu životinja pobjesnili

P. N.

Photo/Pixabay

Photo/Pixabay

U sjeni prosvjeda žutih košulja u Francuskoj, gradonačelnik jednog grada je zabranio lajanje psima. 



Jean-Pierre Estienne, gradonačelnik francuskog grada Feuquières, objavio je dekret bez presedana nakon što je primao pritužbe stanovnika o lajanju pasa koji čine “njihov život nemogućim”, javlja Telegraph. 


Od slijedećeg ponedjeljka, vlasnici pasa koji ne budu mogli držati pod kontrolom “dugotrajno ili ponavljajuće lajanje” svojih ljubimaca, dobit će kaznu od 68 eura.


“Nije cilj odluke zabraniti držanje pasa i nećemo kažnjavati ljude za tiho lajanje ili kratki lavež”, rekao je gradonačelnik za francuski dnevnik. “Grad nema ništa protiv pasa, ali kada se odlučite na psa, educirajte ga”, dodaje gradonačelnik uz prijedlog da vlasnici ljubimaca drže pse u kući ako oni nisu doma ili da koriste ogrlice sa sistemom protiv laveža, prenosi Telegraph.




Nova legislativa je rezultat konstantnih prijava na račun jedne žene za koju stanovnici tvrde da nije napravila ništa da smiri pse. “Ima nekoliko pasa, neki su i veliki. Više smo puta pokušali razgovarati s njom, ali bez rezultata. Zagađenje bukom postajalo je sve gore i gore. Odlučio sam se na ovakvo riješenje, jer nema drugog”, izjavio je gradonačelnik. 


Odluka je naišla na negodovanje kod različitih udruga za zaštitu životinja. “Ovo je glupost. Tako isto možete i zaustaviti zvonjavu crkvenih zvona u nedjeljno ujutro. Psi imaju usta, da mogu lajati. Ljudi su vrlo sretni zbog toga, pogotovo kada krenu lajati zbog provalnika”, izjavila je Predsjednica udruge za zaštitu životinja, Stéphane Lamart za Le Monde.


Lamart kaže da razumije da konstantno lajanje može biti problematično, ali da “nikada nije vidjela psa koji laje od jutra do večeri”.