Posljedica Pegide

Luegenpresse iliti ”lažljivo novinarstvo” najgora riječ godine u Njemačkoj

Hina

Reuters

Reuters

»Luegenpresse«, što na njemačkom znači lažljivo novinarstvo, termin kojim se koriste pripadnici protuislamističkog pokreta Pegide da denunciranje medija, proglašena je »najgorom riječju« godine, objavili su u utorak njemački ligvisti



DARMSTADT – »Luegenpresse«, što na njemačkom znači lažljivo novinarstvo, termin kojim se koriste pripadnici protuislamističkog pokreta Pegide da denunciranje medija, proglašena je »najgorom riječju« godine, objavili su u utorak njemački ligvisti.


Do toga je došlo samo dan pošto je pokret Domoljubni Europljani protiv islamizacije Zapada (Pegida) na svom dosad najvećem skupu u Dresdenu okupio 25 tisuća ljudi.Izraz »Luegenpresse« prosvjednici Pegide koriste kako bi osudili medije koje smatraju glasnogovorništvom njemačkog lijevog političkog establišmenta i pogrešno predstavljaju Pegidu kao pokret ekstremne desnice.


»Luegenpress defamira medije u cjelini«, rekla je profesorica lingivistke Nina Janich za dpa. »A takvo uopćeno blaćenje sprječava sve one utemeljene kritike medija i time zapravo ugrožava medijske slobode«.




Janich je kazala i da su se tim terminom koristili nacisti kao sloganom za potkopavanje neovisnih medijskih institucija.U Njemačkoj se tradicionalno bira »riječ godine«, koja je obilježila javnu komunikaciju te godine, kao i »najgora riječ« godine.