Ex Vila Vojvodina sada je u privatnom vlasništvu

Lovransku Villu Sveti Rok čiji povrat traži Vojvodina ruska obitelji Rodionov ljeti koristi za elitne zabave

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Na Kvarneru iz Vojvodine traže povrat dviju nekretnina, velebne vile u Lovranu te odmarališta u Crikvenici koje više ne postoji. Lovranska ljepotica u vlasništvu je ruske obitelji Rodionov, dok je na mjestu odmarališta niknuo privatni starački dom



Nova vlada Vojvodine nastavit će s potraživanjem dviju vila, u Lovranu i na Bledu, ili će za njih tražiti odštetu, prenijeli su jučer vojvođanski mediji pisanje dnevnog lista »Politika«. Autonomna pokrajina Vojvodine (APV) je u Hrvatskoj i Sloveniji do 1991. godine koristila dvije vile, u Lovranu i na Bledu, a koje dugo pokušava vratiti u svoj posjed ili za njih dobiti odštetu, navode mediji.


Impozantno zdanje


Na tom popisu su i odmaralište u Crikvenici, kao i trosoban stan u slovenskom mjestu Radovljica.


Kada je riječ o vili u Lovranu, kako saznajemo, radi se o ex Vili Vojvodina koja je svojevremeno nosila to ime jer je za vrijeme bivše države bila na raspolaganju vladi spomenute autonomne pokrajine. U novije vrijeme, ova raskošna rezidencija koja je tijekom stogodišnje povijesti više puta mijenjala naziv, nosi ime Villa Sveti Rok i u privatnom je vlasništvu, jer su je pred više od 15 godina kupili ruski bračni par Olga i Sergej Rodionov.




Jednu od najljepših kamenih kuća uz more u Lovranu, na jedinstvenoj poziciji, izgrađenu u stilu kasne venecijanske neogotike, nakon temeljitog preuređenja koriste članovi obitelji Rodionov, te se ovdje organiziraju i razni događaji, zabave i proslave rođendana s brojnim uzvanicima.


Uglavnom je koriste kao ljetnu rezidenciju, u goste im dolaze poznata imena, pa je Villa Sveti Rok u Lovranu jedna od onih oaza u kojoj često boravi elita.


Zanimljivo je da ruski bračni par ispred svog ljetnikovca raspolaže i plažom za koju njihova tvrtka »Portić« d.o.o. plaća koncesiju Primorsko-goranskoj županiji. Ne dolaze često u Lovran, u prosjeku jednom u dva ili tri mjeseca, no kako doznajemo, Olga Rodionova jako voli boraviti u Hrvatskoj i Lovranu koje naziva i »svojim drugim domom«.


Okućnica Ville Sveti Rok gledano s morske strane puna je zelenila i cvijeća, te se jako lijepo održava i primjer je vile s kojom se pažljivo gospodari.


»Borit ćemo se za svaki dinar. Zašto bismo se odrekli? Svaku imovinu koju su stvorile generacije prije nas trebamo sačuvati, nemamo pravo odricati se«, izjavio je za »Politiku« vojvođanski zastupnik Jovan Lazarov, iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), koji je i predsjednik skupštinskog odbora za proračun i financije.



Crikveničko odmaralište Vojvodina koje Vojvođani traže, više ne postoji. Derutno odmaralište srušeno je prije nekoliko godina, a lani je na njegovu mjestu podignut reprezentativni dom umirovljenika Salvia. Dom na mjestu nekadašnejg odmarališta koje je koristio vojvođanski MUP nalazi se na Hrusti, na istočnom izlazu iz Crikvenice.



Sporazum o sukcesiji


Pokrajina se poziva na bečki Sporazum o pitanjima sukcesije između pet država sukcesora bivše SFRJ, koji je stupio na snagu 2004. godine, kao i na zakone o javnom vlasništvu (2011.) i pravobraniteljstvu (2014.), koji su otvorili put pokrajinskom javnom pravobraniteljstvu da poduzima radnje za zaštitu imovine APV u inozemstvu, piše list.


»Politika« dodaje da su te četiri nekretnine prije raspada bivše SFRJ bile društveno vlasništvo nad kojom je APV bila upisana kao nositelj prava raspolaganja, ali su ih spomenute države kasnije oduzele, a Hrvatska je dvije na njezinom teritoriju i prodala.


U pravobraniteljstvu APV-a listu je rečeno da se daljnji koraci u vezi s objektima u Hrvatskoj još razmatraju, jer postoje dvojbe oko primjene aneksa A i G sporazuma o sukcesiji, i da su u kontaktu s Ministarstvom financija Srbije.


Iskorak je učinjen za objekt na Bledskom jezeru koje sada koristi Ministarstvo obrane Slovenije i upućena je opomena pred pokretanje sudskog postupka, zaključuje se u tekstu »Politike«.