Procjena jednog europskog diplomata

London možda nikada ne pokrene proces izlaska iz EU

Hina

Reuters

Reuters

David Cameron, zagovornik EU, neće u utorak pokrenuti proceduru izlaska iz EU u Bruxellesu, prema jednom europskom dužnosniku. Moje je osobno stajalište da oni nikada neće službeno obavijestiti EU o svojoj nameri da napuste Uniju, rekao je taj neimenovani diplomat



BRUXELLES Velika Britanija možda nikada ne pokrene svoj izlazak iz Europske unije bez obzira na pobjedu na referendumu pobornika izlaska zemlje iz EU, ocijenio je u nedjelju jedan europski diplomat.


Moje je osobno stajalište da oni nikada neće službeno obavijestiti EU o svojoj nameri da napuste Uniju, rekao je taj neimenovani diplomat.


»Želimo da London sada pokrene članak 50, da bude sve jasno. Mi ih ne možemo prisiliti, očekujem da će im trebati vremena«, rekao je taj diplomat.




»Ne isključujem, a to je moj osobni osjećaj, da to možda nikada neće pokrenuti«, dodao je.


Bez obzira na sve veći pritisak europskih dužnosnika, konzervativni premijer David Cameron, zagovornik EU, neće u utorak pokrenuti proceduru izlaska iz EU u Bruxellesu, gdje počinje dvodnevni europski summit, prema jednom europskom dužnosniku.


Prema europskim partnerima, procedura bi trebala biti pokrenuta najkasnije do Božića.


Britanski ministar financija George Osborne je upozorio u ponedjeljak da će Velika Britanija aktivirati članak 50 za izlazak iz EU kada za to bude pogodan trenutak i zajamčio da je britansko gospodarstvo spremno suočiti se s nemirima izazvanim odlukom o napuštanju Unije.


»Velika Britanija jedina može aktivirati članak 50. S mog stajališta, to bismo trebali učiniti tek kada budemo imali jasnu viziju novih aranžmana s našim europskim susjedima«, objasnio je Osborne u kratkom govoru u ministarstvu financija, u njegovom prvom tv obraćanju nakon odluke Britanaca da napuste EU.