Čeka se provedba presude

Ljubljanska banka: Hoće li Slovenija uspjeti ponovo diskriminirati štediše iz Hrvatske i BiH?

Denis Romac

Foto Reuters

Foto Reuters

Povijesna presuda suda izrijekom nalaže slovenskim vlastima da hrvatske i BiH štediše mora obeštetiti pod istim uvjetima pod kojima je obeštetila i slovenske štediše Ljubljanske banke, dok aktualni slovenski zakon o obeštećenju predviđa niže kamate od onih isplaćenih slovenskim štedišama



RIJEKA Slovenija je do prošlog tjedna, točnije do prošlog četvrtka, morala implementirati presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu Ališić, kojom je Ljubljana dobila godinu dana da donese sve potrebne odluke i zakone koji bi omogućili isplatu hrvatskih i bosanskohercegovačkih štediša Ljubljanske banke, koji ni nakon dva i pol desetljeća nisu dobili svoje štedne uloge. Slovenija smatra da je taj posao obavila 20-tak dana prije roka, još početkom srpnja, od kada je u Sloveniji na snazi zakon o obeštećenju deviznih štediša nekadašnje Ljubljanske banke u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, koji predviđa da će u sljedećih nekoliko godina Slovenija u tu svrhu izdvojiti 385 milijuna eura.


Prve isplate štedišama prema ovom zakonu valja očekivati koncem sljedeće godine, a za provedbu presude zadužen je Fond za sukcesiju, čime Slovenija isplatu štediša, terminološki i simbolično, ponovno gura u sukcesijski okvir, iako je Europski sud presudom za Ljubljansku banku ustvrdio da pitanje stare devizne štednje nije sukcesijsko pitanje.


Štediše Ljubljanske banke iz Hrvatske i BiH od 1. prosinca moći će podnijeti zahtjev za povratom svoje štednje, i to samo oni čija štednja nije prenesena u javni dug u Hrvatskoj i koji dosad nisu isplaćeni, a rok za podnošenje zahtjeva je kraj 2017. godine. Obavijest štedišama slovensko ministarstvo financija objavit će najkasnije do početka studenoga. 


Kriteriji za isplatu




Slovenija će najprije isplaćivati one štediše s manjim iznosima, dok će isplata većih iznosa biti obavljena u obrocima.


Pritom se otvara problem kamata, s obzirom na to da prošlogodišnja povijesna presuda Europskog suda izrijekom nalaže slovenskim vlastima da hrvatske i bosanskohercegovačke štediše mora obeštetiti pod istim uvjetima pod kojima je obeštetila i slovenske štediše Ljubljanske banke, dok aktualni slovenski zakon o obeštećenju predviđa niže kamate od onih koja je isplaćena slovenskim štedišama.


Opširnije u tiskanom izdanju