Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
23. ožujka 2019.
Slovenska vlada

Ljubljana traži pojašnjenja Berlina i Beča o planiranim pojačanim protumigrantskim mjerama

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 3. srpanj 2018. u 18:14 2018-07-03T18:14:58+02:00

Austrijske vlasti najavile su u utorak da će pojačati mjere za zaštitu od ilegalnih migracija prema granici s Italijom i Slovenijom ako u Njemačkoj stupe na snagu mjere koje su sinoć dogovorile CDU i CSU, sestrinske stranke u vladi kancelarke Angele Merkel

Slovenska vlada zatražit će od Njemačke i Austrije dodatna pojašnjenja o potezima koje planiraju poduzeti na granicama u vezi sekundarnih migracija, objavilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova u utorak.

Austrijske vlasti najavile su u utorak da će pojačati mjere za zaštitu od ilegalnih migracija prema granici s Italijom i Slovenijom ako u Njemačkoj stupe na snagu mjere koje su sinoć dogovorile CDU i CSU, sestrinske stranke u vladi kancelarke Angele Merkel.
»Spremni smo poduzeti mjere za zaštitu naših južnih granica, osobito s Italijom i Slovenijom«, kazao je austrijski ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl, nakon najave dogovora po kojemu će Njemačka ilegalne migrante odbijati već na granici s Austrijom.
Slovenski mediji u utorak navode da bi se zbog budućih poteza Njemačke možda mogao dogoditi domino-efekt zatvaranje unutarnjih granica Schengena.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je objavilo da nije obaviješteno o planovima Austrije i Njemačke, ali će zatražiti dodatna pojašnjenja o njihovim namjerama.
Slovenija učinkovito od ilegalnih migracija štiti svoju južnu granicu s Hrvatskom koja je i vanjska granica Schengenskog prostora na jugoistoku Europek, navodi se u izjavi MVP-a za javnost..
Krajem lipnja Slovenija je prosvjedovala protiv vježbe austrijske vojno-policijske postrojbe »Pume« na slovensko-austrijskoj granici, nedaleko od graničnog prijelaza Spielfeld/Šentilj, ocijenivši da nije bilo razloga za takvu vježbu odvraćanja migranata kojom se simuliralo ponavljanje velike migrantske krize 2015/2016.
Ilegalne migracije u odnosu na tadašnji veliki migrantski val smanjene su za 95 posto, objavila je Ljubljana, a premijer tehničke vlade Miro Cerar tu je vježbu nazvao pomalo provokativnom prema Sloveniji u odnosu na pravo stanje. Prema njegovoj ocjeni slovenska policija zajedno s Hrvtskom na granici dobro radi sprječavajući ulazak ilegalnih migranata u Schengenski prostor.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown