Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Drama na sjeveru Tajlanda

foto Liječnički tim: "Suviše opasno danas izvlačiti iscrpljene dječake i trenera iz pećine"

Vojnici nose opremu potrebnu za spašavanje skupine dječaka / Reuters
Vojnici nose opremu potrebnu za spašavanje skupine dječaka / Reuters
Autor: ,
Objavljeno: 5. srpanj 2018. u 19:39 2018-07-05T19:39:00+02:00

Nove padaline predviđene su za vikend pa spasilački tim nastoji pronaći način izvlačenja skupine mladih sportaša iz pećine prije nego što se razina vode poveća

CHIANG RAI Liječnički tim koji brine o zdravlju 12 dječaka i njihovog nogometnog trenera zatočenih u pećini na sjeveru Tajlanda zaključio je da je suviše opasno pokušati ih danas izvlačiti iz pećine, priopćio je jedan pripadnik tajlandske vojne mornarice, javlja CNN.

Vojnici su počeli pumpati kisik u pećinu.

U novom liječničkom izvješću piše da dvojica dječaka i  njihov trener pate od iscrpljenosti i neishranjenosti, nakon što su skoro dva tjedna proveli ispod zemlje, piše CNN.

Nove padaline predviđene su za vikend pa spasilački tim nastoji pronaći način izvlačenja skupine mladih sportaša iz pećine prije nego što se razina vode poveća.

MDF06629

Svaki dan velike količine vode ispumpavaju se iz pećine, no uski prolazi u njoj još uvijek su poplavljeni, što znači da je ronjenje kroz mutnu vodu trenutno jedini način za izlazak iz spilje.

Dramatična potraga i operacija spašavanja juniorskog nogometnog tima, koji je nestao u špilji u sjevernoj provinciji Chiang Rai 23. lipnja, činila se kao da se privodi kraju kada je ekipa britanskih i tajlandskih ronioca pronašala dječake u ponedjeljak navečer zbijene na malom, blatnjavom sprudu u poplavljenoj špilji, piše Hina.

Ali sada se pažnja usmjerila na to kako družinu vratiti natrag kroz nekoliko kilometara opasno poplavljenih podzemnih tunela.Mornarica spominje mogućnost da 13-orica ostanu u špilji Tham Luang sve dok se voda ne povuče na kraju kišne sezone za četiri mjeseca.

MDF06752

Ali drugi kažu da bi dječaci mogli biti vani u roku od nekoliko dana ako vrijeme bude na njihovoj strani, te se voda ispumpa iz špiljskog kompleksa i ako nauče koristiti ronilačku opremu.

Rodbina dječaka okupila se u četvrtak blizu špilje, a jedna je majka rekla da još nije bila u mogućnosti kontaktirati sa sinom.»Još im ne možemo slati poruke«, rekla je 37-godišnja Ratdao Chantrapul, majka 14-godišnjeg Prajaka Suthama.

»Jučer su im pokušali dostaviti mobitele, ali je pukla torba u kojoj su bili«, dodala je.Spasitelji su se na početku potrage morali boriti s danima obilne kiše koja je poplavila špilje, ali je vrijeme posljednja četiri dana bilo relativno suho.

Zatočenim dječacima poslali su hranu, vodu i medicinske potrepštine.

MDF06613

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.