Borba za ženska prava

Liječnica iz Alabame: ´Nastavit ću pružati pobačaj i kada zakon stupi na snagu´

P. N.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

"Zaprepaštena sam što ću moći dobiti strožu kaznu (do 99 godina zatvora) za pružanje sigurnog pobačaja nego netko tko je počinio silovanje", rekla je liječnica Yashica Robinson



Prije samo nekoliko dana guvernerka Alabame, Kay Ivey, potpisala je zakon kojim se zabranjuje pobačaj. Liječnici mogu biti osuđeni na 99 godina zatvora zbog prekida trudnoće i na 10 godina zbog izvođenja postupka pobačaja.


No, liječnica Yashica Robinson, ravnateljica Ženskog centra Alabama, izjavila je kako neće promijeniti svoju dnevnu rutinu kada zakon za šest mjeseci stupi na snagu.


Pišući za CNN, Robinson je izjavila kako će nastaviti donositi na svijet bebe, pružati prenatalnu skrb i osiguravati pobačaje, baš kao što je to činila posljednjih 15 godina. Dodala je kako je ljuta na vlast Alabame jer mora birati između kršenja zakona i onoga što je etički – prikladna medicinska skrb.




“Zaprepaštena sam što ću moći dobiti strožu kaznu (do 99 godina zatvora) za pružanje sigurnog pobačaja nego netko tko je počinio silovanje. Bojim se za građane Alabame jer, ako ovaj zakon ikad stupi na snagu, liječnici poput mene će napustiti Alabamu”, napisala je.


Dodala je kako će ostati vjerna svojoj državi i pacijentima te da zakon mora biti obustavljen.


“Ohrabrena sam jer druge države, od New Yorka do Vermonta, poduzimaju korake kako bi zaštitile ženino pravo na pobačaj. Građani Alabame zaslužuju bolje. Držim se vizije svijeta u kojem se ljudi ne boje govoriti o svojim pobačajima, u kojima osiguranje pokriva puni trošak pobačaja i u kojem sve žene imaju pristup kvalitetnoj skrbi tijekom trudnoće kao i kontracepciji”, napisala je za CNN.