Brad Gobright

Legenda slobodnog penjanja poginula na sjeveru Meksika: “Vrištao je on. Vrištao sam ja”

P. N.

FOTO/Brad Gobright, Instagram

FOTO/Brad Gobright, Instagram

Iz čitavog svijeta pristižu oproštaji legende u svijetu penjanja.



Slobodni penjač Brad Gobright (31) preminuo je nakon pada s visine od oko 300 metara u El Portero Chicu na sjeveru Meksika, doznajemo s BBC-ija. Njegov suputnik, alpinist Aidan Jacobson (26), pao je s kraće udaljenosti i preživio s ozljedama.


Gobright je bio najpoznatiji po slobodnom “soloingu” ili penjanju bez ikakvog sigurnosnog mehanizma. U vrijeme nesreće su obojica radili tehniku spuštanja (abseiling) koja uključuje korištenje dvostrukog užeta. 


Dvojica muškaraca su se paralelno radili tehniku (simul-rappelling) u kojoj se dva penjača spuštaju nasuprotnim nizovima usidrenog konopa, a njihova tijela djeluju kao protuteže jedno drugom – konopom dužine 80 metara.




“Bio sam malo iznad njega kada smo počeli, bio sam s lijeve strane. Odjednom sam osjetio ‘pop’ i počeli smo padati”, kazao je Jacobson.


Jacobson je pao kroz grm koji je ublažio njegov pad, prije no što je udario u ogradu. Gobright je pao ravno u smrt.


“To je sve praktički bilo mutno. Vrištao je on. Vrištao sam ja. Prošao sam kroz malo vegetacije i sve čega se sjećam je njegova plava Gramicci  košulja kako skače preko ruba”, kaže Jacobson.  


Iz čitavog svijeta pristižu oproštaji legende u svijetu penjanja. “Penjački svijet je izgubio istinsko svjetlo. Počivaj u miru”, napisao je Alex Honnold, glavni lik nagrađivanog sportsko-dokumentarnog filma “Free Solo”.


“Bio je magičan na stijeni, različit od svih koje sam ikada upoznala”, napisala je Alice Hafer, jedna od Gobrightovih penjačkih partnera.