Zakon daje zeleno, praksa crveno svjetlo

Legalizacija marihuane izaziva neprilike američkim bankama

Hina

Colorado i Washington glasale su za legalizaciju rekreacijske konzumacije marihuane, ali to ne znači da banke smiju otvoriti račun ili pružiti bilo koju drugu uslugu industriji marihuane u tim zemljama



Financijske institucije izlažu se riziku ako budu poslovale s prodavaonicama toga opijata, jer je prema saveznom zakonu marihuana i dalje nezakonita.


“Ako su financijske institucije licencirane i osigurane na saveznoj razini, moraju se pridržavati saveznih zakona, a oni su jasni u pogledu financijskih transakcija s novcem koji potječe od prodaje narkotika”, rekao je Jim Dowling, bivši savjetnik u Uredu za nacionalnu politiku kontrole narkotika.


Colorado i Washington postale su u četvrtak prve savezne države koje dopuštaju prodaju i konzumaciju marihuane u rekreacijske svrhe. Zakoni o medicinskoj upotrebi toga opijata na snazi su u nekim državama već duže od desetljeća.




California je 1996. postala prva zemlja koja je legalizirala “medicinsku” marihuanu. Uz Massachusetts, koji je u četvrtak pokrenuo takvu inicijativu, još 18 saveznih država i District of Columbia donijeli su zakone o medicinskoj upotrebi marihuane.


Industrija “medicinske” marihuane vrijedila je 2011. 1,7 milijardi dolara i raste, kažu u tvrtki za financijske analize See Change Strategy.


Međutim, savezna vlada ne priznaje nadležnost saveznih država u pogledu legalizacije marihuane pod bilo kojim okolnostima. Na udaru saveznih organa već su bile trgovine marihuane zbog kršenja Zakona o kontroliranim supstancama starog 40 godina, po kojemu sve droge izazivaju ovisnost i nemaju nikakvu medicinsku vrijednost.


Američka Uprava za narkotike DEA još je prije četiri godine počela upozoravati banke i kartičarske tvrtke da ne posluju s prodavaonicama marihuane, na što su one odgovorile zatvaranjem računa.


Da bi otvorile račun, neke prodavaonice “medicinske” marihuane predstavljale su se se kao obične medicinske klinike ili su zlorabile postojeće osobne ili poslovne račune.