Suprotno Ustavu Francuske republike

Laička država: Francuski sud zatražio uklanjanje kipa Ivana Pavla II.

Hina

Taj spomenik »svojim smještajem i dimenzijama ima razmetljiv karakter« i u suprotnosti je s ustavom koji naglašava laički karakter Francuske Republike, te sa zakonom iz 1905. o razdvajanju crkve i države, ocijenio je upravni sud u Rennesu

RENNES – Francusko pravosuđe zatražilo je da se ukloni kip pape Ivana Pavla II. koji se nalazi u jednom gradu u Bretanji jer smatra da je njegovo postavljanje suprotno načelima laičke države.Djelo koje od 2006. stoji u mjestu Ploermel sastoji se od kipa pokojnog Pape, uokvirenog monumentalnim lukom i križem na vrhu.

Taj spomenik »svojim smještajem i dimenzijama ima razmetljiv karakter« i u suprotnosti je s ustavom koji naglašava laički karakter Francuske Republike, te sa zakonom iz 1905. o razdvajanju crkve i države, ocijenio je upravni sud u Rennesu.


»Ova presuda traži da se kip …ukloni s mjesta na kojem se nalazi«, kaže sud, koji je dao šest mjeseci gradu da se uskladi s presudom.


Od svog postavljanja kip izaziva polemike. U siječnju 2010. sud je ustvrdio da je financijska potpora koju je za njega dao departman ilegalna.




Dio javnosti osuđuje činjenicu da se posegnulo za javnim novcem za financiranje postolja spomenika, na kojem se nalazi rečenica »Ne bojte se«, kao i ceremonije inauguracije koja je koštala 30.000 eura.